Josimar

Fotball på liv og død

Krig, hungersnød og ingen liga. Det er virkeligheten for Jemens fotballspillere. Likevel klarte de for første gang i landets historie å kvalifisere seg til Asiamesterskapet.


Tekst Samindra Kunti i Asiamesterskapet Oversatt av Lars Johnsen

Under flomlyset på Mohammed bin Zayed Stadion i Abu Dhabi i Emiratene og med øredøvende lyd fra iranske supportere på tribunen, varte den siste peptalken på banen litt lenger enn vanlig, et lite ekstra øyeblikk for å skape mot og kampånd før de var klare for å møte en av kontinentets mest fryktinngytende motstandere. Dette siste øyeblikket før dommeren blåste i gang kampen, var kulminasjonen av tre vanskelige krigspregede år.

– Vi fortalte hverandre: «Dette er et viktig øyeblikk. Vi kan skape historie. Halvannen time har vi foran oss. Vi må slåss, gjøre vårt beste og se tilbake på kampen uten anger», sier Jemens høyreback Mohammed Ba Rowis til Josimar.

Iranerne var allerede oppstilt. Den japanske dommeren Ryuji Sato var utålmodig etter å få satt i gang kampen. På benken satt innbytter Ahmed Saeed rørt over hjemlandets jomfruopptreden i Asiamesterskapet mot Carlos Queiroz’ lag. De hadde greit det. Mot alle odds hadde de klart å kvalifisere seg for Asiamesterskapet.

– Før kampen leste vi Al Fatihah fra Koranen og følte ånden over oss. Vi ba Gud om å hjelpe oss med å få et godt resultat, sier Saeed.

Mohammed Ba Rowis (33) og Ahmed Saeed (24) spiller begge til daglig i Al-Wehda Aden SC i deres krigsherjede hjemland. Men de får bare trent og spilt treningskamper. På grunn av krigen er det umulig å få spilt ligafotball.

Høyrebacken gir æren for sin utvikling til Amjad Al Shaab, treneren for klubbens G13-lag. Al Shaab oppdaget Ba Rowis på en lokal løkke og introduserte unggutten for klubben.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent