Josimar

Den søte revansjen

Thessaloniki-klubben PAOK gikk gjennom fjorårs-sesongen ubeseiret og vant «The Double» for første gang i klubbens 93-årige historie. Ett år tidligere skapte klubben overskrifter av helt andre grunner.

Tekst Emanuel Roşu Oversatt av Lars Johnsen

Den 60 år gamle milliardæren Ivan Savvidis er ikke helt ukjent med greske tragedier. I mars 2018 stormet han banen etter et annullert mål som skulle avgjøre ligagullet i favør av AEK Athen. Kampuret sto på 90 minutter da PAOKs forsvarsspiller fra Kapp Verde, Fernando Varela, scoret etter en corner. Dommeren godkjente målet, før han omgjorde avgjørelsen etter voldsomme protester fra AEK-spillerne underbygget av en tvetydig forklaring fra en av assistentdommerne.

Savvidis er en forretningsmann god for rundt 20 milliarder kroner, penger han har tjent i tobakksindustrien og investeringer i mediebedrifter. Før han overtok PAOK i 2012, var han president i den russiske klubben FC Rostov. Han satt også åtte år i det regionale parlamentet i den russiske provinsen Don. Født i det som i dag er Georgia, tjenestegjorde han i det sovjetiske militæret da han var i 20-årene. Men han har aldri glemt sine greske røtter. The New York Times har beskrevet ham som Vladimir Putins mann i Hellas. Han ble utdannet innen økonomi i Rostov og jobbet først for det offentlige tobakksselskapet, som han endte opp med å kontrollere.

«Et ran»

Da PAOK- og AEK-spillerne så ham storme ut på banen sammen med livvaktene sine, var det åpenbart at noe var galt. En liten, men viktig detalj, ble ikke umiddelbart lagt merke til av dem som fulgte det kaotiske opptrinnet på avstand. Savvidis hadde en pistol i beltet, noe spillerne og kamplederne ikke greide å ta øynene fra. Det ga den kontroversielle sesongavslutningen ytterligere eksplosivitet. Savvidis’ banestorming var toppen av (enda) en svært turbulent gresk ligasesong. Noen dager tidligere hadde PAOK tapt den andre store hjemmekampen den sesongen, mot Olympiakos. Og det uten å ha spilt et eneste sekund av kampen. Den spanske treneren Óscar García ble truffet av papirrull kastet fra tribunen før kampen og måtte ha medisinsk hjelp. Den tidligere Watford- og Brighton-manageren lå én natt på sykehus. På tross av høylytte PAOK-protester, ble Olympiakos tilkjent en 3-0-seier.

– Den hendelsen var iscenesatt. Det vet vi fra Olympiakos’ egne spillere. De har sagt det. Det var veldig, veldig trist. Jeg kommer aldri til å glemme det som skjedde, ikke på de neste ti årene. Olympiakos kom ikke til Thessaloniki for å spille kampen. Det er et kjent faktum. Vi ble ranet. Det som skjedde var en stor skam. Ran, det er ordet som beskriver det som skjedde med oss! Jeg har ingen respekt for Óscar García som fotballtrener. Det han gjorde … i mine øyne er han ingen fotballtrener. Å akseptere et slikt manus for å slippe å spille kampen – det er skammelig, sier Razvan Lucescu, PAOKs trener de to siste sesongene, til Josimar.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent