Josimar

Den ensomme stjerna: Svart og hvitt i 125 år

En bohemklubb? En klubb for ulykkesfugler? Den mest overtroiske klubben i verden? Bli bedre kjent med Botafogo , klubben til Josimar – spilleren som har gitt navn til bladet du leser nå.

Tekst Marius Lien

13. september 1893 gikk den brasilianske admiralen Custódio de Melo ombord på det tremastete dampskipet Aquidabã. Skipet heiste seilene, og i Guanabarabukta – altså den store bukta ved Rio de Janeiro – ladet Aquidabã og flere andre krigsskip sine kanoner. Slaget var blodig, og for Custódio de Melo var dagen tung. Han ledet et opprør mot den brasilianske regjeringen, men mistet altfor mange menn og skip denne dagen. Aquidabã seilte ut av bukta, og sørover i landet. Ikke alle fikk være med forbi Sukkertoppen og ut av bukta. Noen ble drept, andre ble fengslet eller måtte flykte. En av de som havnet i buret var Luiz Caldas. Mannen som tre år tidligere hadde startet opp roklubben Grupo de Regatas Botafogo.

Revolusjonær konspirasjon

Brasil ble fritt fra kolonimakten i 1822, og etter et militærkupp i 1889 gikk landet fra å være kongedømme til republikk. Den første presidenten og hans stab kom fra hæren, og innen marinen fryktet mange å miste innflytelse, samtidig som de så at arbeidsvilkår og lønninger var bedre hos landkrabbene. Da det ikke ble avholdt presidentvalg i 1891, slik grunnloven krevde, brøt det første av flere marineopprør ut. Noen av opprørerne var dessuten nostalgiske aristokrater, som ønsket seg monarkiet tilbake.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent