Josimar

90+5: Ian Young

(21. mai 1943 – 11. desember 2019)

Marius Lien

Rangers hadde hatt overtaket i årevis. Etter at Celtic vant både serien og cupen i 1954, hadde en utålelig tørke rådd grunnen. Et par seiere i den nystartede ligacupen i 1957 og 1958 riktignok, men likevel. Det var tunge tider. De blå skal ha vært fysisk overlegne i denne perioden, og da 1960-tallet tiltok ble Celtic-gutta ifølge slike rapporter skyflet rundt på banen i hver eneste Old Firm. Noen fans hevder det var Ian Youngs tackling på Rangers' venstreving og stjerneskudd Willie Johnston i starten av ligacupfinalen i 1965 som en gang for alle gjorde ende på Rangers' fysiske og resultatmessige dominans. Tacklingen var i alle fall hard nok til at Johnston forholdt seg rolig i resten av matchen, som Celtic vant 2-1 foran 107 000 tilskuere på Hampden Park.

Arbeiderklassegutten Young kom fra en protestantisk familie, og var naturlig nok Rangers-fan som gutt. Etter å ha spilt for Neilston Waverly som gutt, fikk han i tenårene trene og prøvespille for Rangers. Men oppholdet resulterte ikke i kontrakt, og Young følte seg meget dårlig behandlet på Ibrox. Var det mulig for han, en protestant, å få kontakt med katolske Celtic? Ja, faktisk. Og ingen hadde mer lyst til å knuse Rangers enn den revansjesugne Ian Young. Han ankom Celtic som 18-åring i 1961, og ble flyttet fra midtstopperplasen til høyre back. Fra 1964 var han fast på laget, og med Jock Stein som manager begynte de grønnhvite å innkassere pokal etter pokal. Begge cupene i 1965. Serien i 1966 og i de påfølgende åtte årene. Suksess i Europa. Young spilte begge semifinalene i Cupvinnercupen i både 1965 og 1966, men Celtic tapte begge. Etter en ankelskade i 1966 hadde han problemer med å finne tilbake til gammel form. Young var en knallhard, kompromissløs spiller. Mye tydet på at Jock Stein ønsket seg en litt mer offensivt orientert back. I 1967, da Celtics stolteste øyeblikk fant sted – da «The Lisbon Lions» slo Inter i finalen i Europacupen – var Young ikke i startelleveren. I 1968 gikk han til St Mirren, der han avsluttet karrieren.

Ingen hadde mer lyst til å knuse Rangers enn den revansjesugne Ian Young.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent