Josimar

Banehopping: Estádio Kleber José de Andrade

Hjemmebanen til Rio Branco i Vitória i Brasil.

Marius Lien

Det finnes ikke så veldig mange fotballstadioner som er modellert etter modernistiske kunstverk. Men Estádio Kleber José de Andrade, i Vitoria i delstaten Espírito Santo i Brasil er et av få eksempler. Banen ble først bygd i 1983, som hjemmebanen til Rio Branco, navngitt etter en lokalpolitiker som var pådriver for prosjektet.

Rio Branco har vunnet 37 delstatsmesterskap i Espírito Santo, men befinner seg i 2019 utenfor det nasjonale seriesystemet. Etter å ha tjent som bane for Rio Branco i noen tiår, med korte opphold i de øverste divisjonene – publikumsrekorden på 32 300 er fra en kamp mot Vasco da Gama i Série A i 1986 – ble arenaen solgt til delstatsmyndighetene i 2008. Her ble det vedtatt å renovere banen, med tanke på bruk under VM i 2014. På et tidspunkt bestemte byggherren seg for at hovedtribunen i så stor grad som mulig skulle ligne på den nederlandske maleren Piet Mondrians serie av bilder kalt Komposisjon – med ulike etternavn. For eksempel Komposisjon med rødt, blått og gult fra 1929 eller Komposisjon a fra 1923.

Mondrian (1872-1944) regnes som en av de viktigste abstrakte modernistene, og hans Komposisjoner var kunstnerens forsøk på å illustrere virkelighetens underliggende strukturer, noe han gjorde ved å male rutenett i hvitt, blått, rødt og gult. Et av maleriene ble nylig solgt til 50 millioner dollar.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent