Josimar

90 + 5: Rob Rensenbrink (1947–2020)

Man kan ofte få inntrykk av at Nederlands landslag på starten av 1970-tallet var identisk med Ajax i samme periode. Slik var det ikke.

Tekst: Marius Lien

En av de viktigste spillerne på landslaget var Rob Rensenbrink, som etter å startet karrieren i DWS i hjembyen Amsterdam, gikk til belgiske Club Brugge i 1969. Landslagsdebuten hadde kommet året før, men Rensenbrink var uheldig – hans foretrukne posisjon var venstre ving eller venstrelent spiss. I den delen av banen likte også Johan Cruyff å operere, dermed var det for Rensenbrink en plass mindre tilgjengelig å kjempe om.

Han ble likevel tatt ut til VM i 1974, i den absolutte gullperioden til den nederlandske totalfotballen. Rensenbrink var mindre vant til taktikken enn kollegene fra Ajax, men fant seg likevel til rette på venstre midtbane, og startet alle kampene i VM bortsett fra én. I finalen fikk han startplass, til tross for at han var halvskadet. Og etter at Rensenbrink måtte ut i pausen, tok som kjent Tyskland sakte over matchen, og vant. Rensenbrink ble tatt ut i FIFAs «stjernelag», sammen med Johan Cruyff, Johan Neeskens og Ruud Krol.

På klubbsiden gikk han til Anderlecht i 1971, og her vant han to seriegull, fire cupgull og to europacuper. Han var en ledende spiller gjennom det som var en av klubbens sterkeste perioder. Det aller beste året var 1976, med gull i cupen, cupvinnercupen og den europeiske supercupen – Rensenbrink scoret to da Bayern München ble slått 4-1 i finalen. Han kom på andre plass i Gullball-kåringen. Typisk for spilleren som så langt i karrieren alltid hadde vært en nummer to bak Cruyff.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent