Josimar

Koronadagbøkene del 3: Tusen brikker og en kaffekopp

Hvordan takler profesjonelle fotballspillere en hverdag uten fotball? Vi har bedt tre norske profiler skrive dagbøker fra våren 2020, da fotballen sluttet å rulle på grunn av koronaviruset. Ada Hegerberg (Lyon) har brukt tida til å diskutere samfunnsspørsmål med fysioterapeuten. 

Tekst: Ada S. Hegerberg

Ada Stolsmo Hegerberg
Født: 10. juli 1995
Lyon
Spiss

10.april, 08:40

Det er dag 24 i portforbud. Jeg er inne i min daglige portforbudrutine. Opp klokka åtte, lager min daglige «French press», mens jeg har på enten norsk radio eller fransk TV i bakgrunnen.


Når jeg har fått i meg frokosten setter jeg meg ned og skriver. Skriver om nåtiden og målsetninger for fremtiden. Det gir en slags mening å kunne sette seg mål for fremtiden i en så spesiell situasjon som vi befinner oss i. Å tenke på at lysere tider kommer.

14. april, 10:03

Som vanlig setter jeg meg på sykkelen rundt ni. Tjue minutter uten motstand. Kneet er i god stand igjen, etter nødvendige ti dager med hvile. Det har vært åtte intense uker med behandling og trening siden operasjonen, etter at jeg rev av korsbåndet på trening i januar. Nå er jeg back in mode igjen. Har på meg hodetelefonene og spiller de låtene som får frem lystbetonte tanker. Visualiserer tilbake på alle gode øyeblikk med kula på banen.


Det som er utfordrende i en prosess der en korsbåndsskade skal leges, er å finne balansen i treningsmengden. Å gjøre nok – men ikke for mye. Med kvalitet. I den prosessen jeg nå befinner meg i, så kan jeg kun sykle tjue minutter uten motstand på sykkelen, for å få mobilisert kneet og få ned hevelse. I tillegg er det øvelser for overkropp som gjelder, før jeg møter fysioen til ny økt på ettermiddagen. Når jeg er ferdig, er det tilbake til game ready-maskinen, min mest trofaste venn siden operasjonen, som legger kompress og iser kneet. Denne bruker jeg fem-seks ganger om dagen.

Etter at morgenens rutiner er lagt ned, så er det tid for daglige gjøremål og prosjekter på si, ofte i diskusjon med ene agenten min Victor. Jepp, der er han på telefonen, faktisk.

17. april, 17:32

Som vanlig kom fysioen hjem til meg – noe han selvfølgelig er autorisert til – klokka to, for dagens andre økt. Denne varer rundt tre-fire timer. Det kan høres lenge ut, men hver øvelse krever mye konsentrasjon for å kunne gjennomføres med kvalitet. Det går i å mobilisere beinet, styrke musklene rundt kneet, bakside, forside lår og legger. Målet for denne perioden er å ha full strekk på beinet, vinne noen grader på bøy og samtidig holde betennelsen nede etter arbeidet som blir lagt ned. Øktene avsluttes med massasje, for å få ned spenningen i lår og legg, og nye runder med game ready.

Etter hver økt tar jeg og fysioen en kaffe sammen og som den samfunnsmannen som han er, går det mye diskusjoner i kulturforskjell og ledelse i Frankrike kontra Norge. Begrepet portforbud er kanskje det strengeste tiltaket som er lagt ned for at folket skal holde seg hjemme. Her i Frankrike trenger man et signert dokument om man har autorisasjon til å gå på butikken, apoteket, gå seg en tur på maks en kilometer, eller for rent helsemessige årsaker.


Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent