Josimar

Likvidert og partert

Leder utgave 3/2020

Tekst: Redaksjonen

2. oktober 2018. Mellom klokken 12:14 og 12:25 i Istanbul:  En rekke biler med diplomatskilter med saudiarabiske agenter ankommer landets konsulat i millionbyen der Europa og Asia møtes.

Klokken 13:10: Ifølge lydopptak diskuterer saudiarabiske agenter stasjonert innenfor konsulatets vegger hvordan de på best måte kan partere Jamal Khashoggi og transportere levningene ut av bygningen.

Klokken 13:14: Jamal Khashoggi rusler inn i det saudiarabiske konsulatet.

59-åringen Khashoggi, journalist og skarp kritiker av Saudi-Arabias herskerklasse og politikk som bodde i USA og jobbet for The Washington Post, skulle besøke konsulatet for å hente et dokument som beviste at han var skilt og at han dermed sto fritt til å gifte seg med sin tyrkiske kjæreste. Han hadde besøkt konsulatet to uker tidligere, men fikk da beskjed om å komme tilbake 2. oktober for å hente papirene.

Kjæresten var med, men ble igjen utenfor konsulatet. Khashoggi overleverte to mobiltelefoner til henne med instruksjoner om å ringe en rådgiver av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan om han ikke kom ut av konsulatet igjen.

Inne på konsulens kontor ble Khashoggi konfrontert av representanter for det saudiarabiske regimet. «Vi skal bringe deg tilbake. Interpol har en arrestordre på deg. Vi er her for å hente deg.»

«Det finnes ingen sak mot meg. Jeg har folk på utsiden, de venter på meg, en sjåfør venter på meg», svarte Khashoggi.

Klokken 13:33: «Det er et håndkle her. Skal dere dope meg ned?» spør Jamal Khashoggi

«Vi skal bedøve deg», er svaret

Klokken 13:39: Ifølge tyrkisk etterretning, høres lyden av en elektrisk sag.

Klokken 15:07: Bilene med diplomatskilter og saudiarabiske agenter kjører ut av konsulatets område. De kjører noen hundre meter rundt hjørnet til konsulens residens. De bærer store bager inn i bygningen.

Klokken 17:33: Khashoggis forlovede venter fortsatt på utsiden av konsulatet.

Hun ventet i ti timer. Morgenen etter vender hun tilbake. Men han kom aldri ut.

5. oktober: Saudi-Arabias eneveldige hersker prins Mohammed Bin Salman (MBS) intervjues av Bloomberg News og nekter for at Saudi-Arabia har kjennskap til hva som skjedde med Khashoggi. Khashoggi forlot konsulatet kort tid etter at han gikk inn døra, sier MBS til den amerikanske nyhetskanalen.

10. oktober: The Washington Post skriver at amerikansk etterretning tidligere hadde avdekket samtaler der saudiarabiske agenter diskuterte en ordre fra MBS om å kidnappe Khashoggi i hans hjem i Virginia. Amerikansk etterretning underrettet ikke Khashoggi om trusselen.

20. oktober: En foreløpig etterforskning har konkludert med at Khashoggi døde under en «slåsskamp», heter det i en offisiell uttalelse fra saudiarabiske myndigheter.

21. oktober: Daværende utenriksminister Adel al-Jubeir uttaler derimot at dødsårsaken er ukjent. «Dette var en operasjon der enkeltpersoner gikk ut over sine fullmakter. De gjorde en feil da de drepte Khashoggi inne på konsulatet.»

26. oktober: 18 personer er arrestert og fem høytstående representanter for saudiarabiske myndigheter har fått sparken, inkludert en nær rådgiver av MBS.

31. oktober: Statsadvokaten i Istanbul forteller at Khashoggi ble kvalt til døde nesten umiddelbart etter å ha satt sine føtter innenfor døra til konsulatet, og at liket ble partert.

2. november: Tyrkias president skriver i et innlegg i The Washington Post at Khashoggi ble myrdet i kaldt blod og at drapet var planlagt. «Ordren om å drepe Khashoggi kom fra øverste hold i Saudi-Arabia.»

En etterforskning i The New York Times påviste at minst ni av de 15 involverte hadde tette bånd til MBS.

16. november: Etter en analyse satt sammen av dokumentasjon og informasjon fra kilder, konkluderer CIA at MBS beordret likvideringen av Jamal Khashoggi.

FNs spesialoppnevnte etterforsker Agnes Callamard konkluderte at Khashoggis død var et mord der staten kongedømmet Saudi-Arabia er ansvarlig.

Den samme staten, det samme kongedømmet, det samme morderiske regimet, ledet av Mohammed Bin Salman, har nå kjøpt Newcastle United.

Velkommen til Premier League!