Josimar

Marcus -evangeliet

Marcus Rashford leverte sin beste sesong i Manchester United-trøya. Men imponerte enda mer utenfor banen.

Tekst: Nooruddean Choudry Oversatt av Lars Johnsen Foto: Getty Images/Creative Commons

Det er en ofte gjentatt vrangforestilling i Manchester, og i andre deler av England, at økonomiske og sosiale problemer er jordsmonnet som får genialitet til å blomstre. Det er en myte som fikk vokse under Margaret Thatchers turbulente ledelse, som har blitt romantisert ytterligere siden. Den brokete logikken er at ekte kunst springer ut fra en form for motgang, at en følelse av ulikhet er drivstoffet for penselen eller plekteret, at det skaper en ustoppelig dedikasjon mot suksess. Et premiss som ironisk nok styrker thatcherismens tese om at alle kan oppnå det de ønsker, bare de jobber hardt nok.

Fortell det til det skoleflinke, men underernærte barnet som bruker hvert gram av sin avtagende energi på å holde seg våken i timen, for ikke å snakke om å lære noe. Fortell det til den utslitte alenemoren som har to jobber for å få endene til å møtes, uten muligheter til å følge barna til deres eneste åpenbare yrkesmulighet og fritidsaktivitet.

Marcus Rashford har vært mer på skolen enn de fleste andre. Det er vanlig blant arbeiderklassebarn fra vanskeligstilte boområder. Du kommer tidligere på skolen, og drar hjem senere, for å utnytte frokosttilbudet og etter-skoletid-prosjekter. Fra en forelders ståsted betyr det ikke bare at barnet ditt oppholder seg et sted under oppsyn med voksne mens du selv jobber hver mulige time, men også om grunnleggende ernæring. For mange er skolenes «frokostklubber» bokstavelig talt forskjellen fra det som ville ha vært dager basert på en ristet skive av hvitt brød med et tynt lag syltetøy som skal vare 18-19 timer til neste måltid i et barns mest formative fase i livet. Når skolen er feriestengt, betyr det ett måltid mindre. Barnets matinntak vil begrenses til ett halvbra måltid i døgnet – og selv det gir økonomisk hodebry. Det er grunnen til at mange skoler tilbyr hjelp og aktiviteter også i ferieperiodene, en utstrakt hånd til foreldre som må jobbe og som ikke har annen familie eller økonomi til barnepass. Men hva gjør de under en pandemi, der lyset i tunnelen ikke er å se?

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent