Josimar

90+5: John Ridley

27.04.1952-03.05.2020

På slutten av 1970-tallet strømmet aldrende superstjerner fra Europa og Sør-Amerika til USA. Pelé, Carlos Alberto, Johan Cruyff, Johan Neeskens, Gerd Müller, Franz Beckenbauer, Trevor Francis, Giorgio Chinaglia, George Best, Alan Ball, Gerry Daly ... en kunne fylle et helt Josimar med alle navnene. Men samtidig kom også en haug med eventyrlystne, yngre spillere til USA, av ulike grunner. En av dem var Port Vales defensive midtbanespiller John Ridley.

Etter å ha spilt på diverse universitetslag mens han utdannet seg til å bli mattelærer, fikk Ridley proffkontrakt med tredjedivisjonslaget Port Vale i 1973. Han hadde vært i klubben også i ungdomstiden, og etablerte seg snart på førstelaget. I 1975-76-sesongen ble han kåret til årets spiller i klubben. To år senere rykket klubben ned til fjerdedivisjon, og Ridley ble utlånt til Fort Lauderdale Strikers. Plutselig skulle gjennombruddspasningene gå til George Best i stedet for kompisene hjemme i Port Vale, og bakerst sto verdensmesteren fra 1966 Gordon Banks. Men det ble med 22 kamper og ett mål i USA. Florida-laget ble nummer tre av fire i østkystligaen, og Ridley reiste hjem – og ble solgt til Banks' gamle klubb Leicester i andredivisjon. Fra å spille med legenden som slo Argentina i 1966 gikk han til å spille med den fremtidige legenden som skulle tape mot Argentina i 1986 – Gary Lineker. Men Ridley slet med å etablere seg på laget, og dro i 1979 videre til Chesterfield i tredjedivisjon. Her ble han i tre sesonger, og vant blant annet den angloskotske cupen i 1981, før lengselen etter gamle Vale Park ble for sterk.

I 1982 returnerte han til Port Vale, og ble der til han rundet av proffkarrieren i 1985. «Han jobbet som lærer, så han hadde et stabilt grunnlag for oss og mamma,» uttalte en av sønnene hans til Stoke Sentinel i anledning bortgangen. «Fotballen kan være litt opp og ned økonomisk, så han ville ha stabilitet i tillegg. Fotball var livet hans, og han var lidenskapelig nok til å fortsette å spille til han var 49-50 uten å se ut som om han var på feil sted. Han vant til og med Sentinel Sunday Cup da han var 48», fortsatte sønnen.

Phill Walker var en av de yngre spillerne på laget i Chesterfield, og i Derbyshire Times sa han at Ridley gjerne tok en prat med de unge før viktige kamper: «Han gjorde det hele tiden. Det gjorde at jeg følte meg 10 feet tall. Jeg hadde aldri klart kampene uten folk som ham. Han var som en bror, la armen rundt meg og småprata. Han var dyktig, og underviste i matte. Han var en sånn person du ville ha som far, en nydelig person.»

Gjennom resten av livet jobbet Ridley som mattelærer og fotballtrener, i forskjellige byer rundt i England.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent