Josimar

Dinosauren er død, lenge leve dinosauren

Fra den britiske autoritære generalen til den kunnskapsbaserte europeiske lederen etter fire tiår med Premier League-fotball. Hvilke egenskaper trenger en leder i dag?

Tekst: Frode Lia

«Å ha en sterk sportsdirektør er en spøk. Jeg har aldri vært for å jobbe under en sportsdirektør. Hvordan kan andre velge hvilke spillere du skal jobbe med og samtidig ikke være ansvarlig for resultatene? Hvis spillerne er dårlige er det jeg som får skylden», sa Harry Redknapp til den engelske avisen Evening Standard i 2014.

Uttalelsene illustrerer veldig godt hvordan mentaliteten til trener- og managere i England var tidligere. På ledelsesspråket kalles det vertikal ledelse. Man har en manager på toppen som bestemmer absolutt alt. En general om du vil.

Den typiske engelske manageren het tidligere George Graham, Bobby Gould, Steve Coppell, John Lyall og Harry Redknapp. Tøffe karer som alltid skulle «keep a stiff upper lip», som det heter i England. Slike autoritære typer solgte seg ofte inn som eksperter på alt fra kosthold, taktikk og treningsmetodikk. Virkemidlene var ofte frykt i form av en hårføner og kunnskap som hadde gått i arv fra tidligere trenere.

I dag heter managerne Pep Guardiola, Jürgen Klopp og Mikel Arteta. Selv om den erketypiske engelske manageren muligens fortsatt delvis er representert i typer som Nigel Pearson (Watford) og Sean Dyche (Burnley), så er trenden at det gamle ølet er byttet ut med den nye vinen. Spørsmålet er hva som kreves av en manager i dag, i motsetning for 20 eller 30 år siden?

Da og nå

For å svare på det spørsmålet, må vi først gå tilbake til starten av Premier League, for å se hvordan alle aspekter ved fotballen så ut på den tiden og utviklet seg til i dag. For enkelhets skyld har jeg delt aspektene opp i syv deler.

Rekruttering: Veldig få lag hadde et velutviklet speider-nettverk. Managere rekrutterte som oftest spillere fra agenter de hadde tette relasjoner til. Pål Lydersens overgang til Arsenal var et godt eksempel. Agenten Rune Hauge ble dømt for å ha gitt penger til klubbens manager George Graham for å signere blant annet Lydersen.

I dag har alle klubber tilgang til digitale scouting tjenester som Whyscout, InStat og egne systemer. De har tilgang til all statistikk man skulle ønske. Noen klubber har utviklet og bruker egne algoritmer for finne en “edge” i rekrutteringen. Alle har speidere i de fleste verdenshjørner.

Kosthold: Ikke noe kostholdsregime overhode. Historier om spillere som var på puben flere dager i uken var ikke uvanlig.

I dag har alle klubber strenge kostholdsregimer. Spillernes blodverdier og fettprosent blir kontrollert.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent