Josimar

Leder

30. oktober 1960 ble Diego Armando Maradona født i en forstad til Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Redaksjonen

Ifølge myten skal moren Dalma – etter å ha født fire jenter – ha ropt «gooool» da det viste seg at den nyfødte var en gutt.

For å unnslippe de svært enkle kårene på landsbygda nordøst i Argentina, flyttet foreldrene til Buenos Aires for å skape et bedre liv for seg og sine barn. I likhet med tusenvis av fattige familier hadde de blitt lovet en bedre fremtid av president Juan Perón, men familien endte i et slumområde i utkanten av hovedstaden. Fra han var tre år gammel kunne naboene se lille Diego leke med en fotball i Villa Fiorito.

Med jord og gjørme under de barbeinte føttene, vokste tidenes beste fotballspiller opp.

Denne utgaven er i sin helhet viet livet til Diego Maradona.

Hvorfor er det interessant å vie 200 sider til én enkelt fotballspiller? Hva er det som gjør Maradona så spesiell?

Fordi livet til Maradona, på og utenfor banen, er så rikt på innhold, så fylt av kontraster.

Er det egentlig noen som har satt et sterkere avtrykk på fotballen enn gutten fra Villa Fiorito? Sannsynligvis ikke. Derfor har Josimar laget en egen spesialutgave om Maradona, i anledning 60-årsdagen 30. oktober 2020. Han er en av verdens aller mest berømte mennesker. Samtidig gjorde han feil og diskutable livsvalg i full offentlighet, han var og er en person mannen i gata kunne identifisere seg med. I sterk motsetning til dagens superstjerner.

I denne utgaven forteller André Lobão om synet på Maradona hos naboen og rivalen Brasil. Kjartan Fløgstad har skrevet om Diegos politiske syn og hva som formet det. Vi har møtt Pablo fra Rykkinn som reiste fra Norge til Buenos Aires i 1981 for å prøvespille med Boca Juniors og endte med å trene med Maradona i fem måneder. Fotojournalisten Paolo Vezzoli har vært i Napoli for å dokumentere Maradonas gudestatus i den søritalienske byen. Med- og motspillere som Peter Reid, Terry Fenwick, Peter Shilton, Gary Lineker, Héctor Enrique, Pedro Troglio og Claudio Borghi forteller om VM-kvartfinalen i 1986 og om deres opplevelser med Maradona. Jorge Valdano, Argentinas spydspiss i 1986, har skrevet rørende og personlig om sitt forhold til Diego.

At Maradona pleiet kontakt med den napolitanske mafiaorganisasjonen Camorra er veldokumentert. Det som er mindre kjent er at Diego, på tross av advarsler fra klubben så vel som Fifa, stilte opp på en veldedighetskamp på en gjørmete bane mellom boligblokker for å samle inn penger til en operasjon til en gutt i Napoli. Vi har intervjuet gutten som i dag takker Maradona for at kan leve et normalt liv..

Vi har i denne spesialutgaven forsøkt å belyse opp- og nedturer i Diego Maradonas motsetningsfylte liv, og gått gjennom de viktigste epokene og mesterskapene.

Og vi har intervjuet hovedpersonen selv, som nå er trener for Gimnasia y Esgrima La Plata i hjemlandet.

God lesing!