Josimar

90 + 5: Tomás «El Trinche» Carlovich

(19.04.1946 – 08.05.2020)

Tekst: Marius Lien

Historien om Tomás «El Trinche» Carlovich ligner ikke fotballhistorier flest. Den nesten 1.90 meter høye teknikeren tilbrakte hele sin karriere i lavere divisjoner. Likevel mente César Luis Menotti, landslagstreneren som vant VM i 1978, at han var en av de aller beste argentinske spillerne gjennom historien.

Carlovich vokste opp på 1950-tallet i Rosario, storbyen i provinsen Santa Fe, 300 kilometer nordvest for Buenos Aires. Han hadde kroatiske forfedre, og kom til Rosario Central som 15-åring. Han debuterte på A-laget i 1969 i Primera División, det øverste nivået i argentinsk fotball. Men Carlovich var ikke begeistret for den harde fysiske treningen hos toppklubben. Teknisk og taktisk var han utvilsomt god nok. Blikket og pasningsfoten var uovertruffent. Men han likte ikke stress og press, og var dessuten glad i andre sider av livet – eksempelvis friheten man kunne nyte i byen om kveldene, eller ved elva om formiddagen. Og han elsket nabolaget sitt. Den lokale baren.

Etter to kamper for Rosario Central skulle klubben spille bortekamp i Buenos Aires. Carlovich kom tidlig, men etter å ha ventet 15 minutter på lagkameratene i spillerbussen, hadde han fått nok. Han gikk ut av bussen, og spilte i stedet en kamp for det lokale laget Río Negro. Senere uttalte han, gjengitt i Jonathan Wilsons Angels With Dirty Faces: «En spiller som løper ut på en bane og ser opp på tribunen, der det er 60 000 eller 100 000 tilskuere, hvordan kan han klare å nyte spillet? Alle folkene på tribunen, kravene og fornærmelsene deres ... »

Men senere responderte Carlovich selv på et rop fra tribunen. Noen ba ham slå en dobbel tunnel – og det gjorde han. Først framover på banen, så snudde han og tok en ekstra tunnel på samme forsvarer, bakover mot eget mål. Dobbelttunnelen ble signaturtrikset hans, og det ble gjennomført første gang i Central Córdoba, den tredje største klubben i Rosario, som spilte i tredje divisjon. Carlovich kom til klubben i 1972, og det var her han gjorde størst inntrykk. Det rufsete håret signaliserte at El Trinche – altså Gaffelen – hørte til i en klassisk bohemsk tradisjon i den argentinske fotballhistorien. Han var ingen bråkebøtte, han foretrakk ro og fred, og mislikte autoriteter som fortalte hva han skulle gjøre. Men han var glad i familien, og en gang sørget han for å bli utvist like før pause – dette var eneste mulighet han hadde for å rekke bussen hjem til feiringen av morsdag.

Da landslaget besøkte Rosario i 1974, som oppvarming til det kommende VM, ble et bylag satt sammen i all hast. Carlovich fikk plassen sentralt på midten. Han slo dobbelttunnel på midtstopperen Pancho Sá, og ved pause ledet Rosario 3-0. Argentinas landslagstrener ba om at Carlovich ble tatt av banen. «For en dans de tok oss med på den kvelden, og for en kamp den fyren leverte!», sa keeperlegenden Ubaldo Fillol senere.

I 1972 sørget han for at Central Córdoba rykket opp til Primera B. Det samme skjedde i 1976 og i 1982. Han hadde jevnlige pauser fra klubben, for å heller spille for mindre lag i lokale turneringer. Marcelo Bielsa, også han født i Rosario, skal ha brukt tre-fire år på å fotfølge Carlovich på de slitne banene i hjembyen – og da han debuterte som topptrener, var filosofien hans modellert rundt ideen om en Carlovich som dirigent i angrepet. Men da César Luis Menotti tok ham ut i landslagstroppen i 1976, møtte han ikke opp. Carlovich var på fisketur, og oppga at elvevannet sto for høyt til at han kunne forlate øya han befant seg på. Heller ikke da Pelé ville ha ham med på New York Cosmos ville han forlate Rosario. «For meg var det å spille for Central Córdoba det samme som å spille for Real Madrid», uttalte han senere.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent