Josimar

VM i Mexico, 1986

I den nest siste kampen i VM i 1982 ble Maradona sparket ned 23 ganger. Da VM i 1986 begynte var usikkerheten stor: ville han bli sparket i stykker også denne gang, eller ville han klare å holde hodet kaldt og lede Argentina til seier, samme hvor ille det ble?

Tekst: Marius Lien

Argentina – Sør-Korea

2. juni, Estadio Olímpico Universitario, Mexico by, 60 000 tilskuere

1.30: Diego Maradona mottar ballen ute på høyre side, litt over midtstreken, han har umiddelbart tre mann rundt seg, men dribler én og akselerer ut i det fri, forserer noen meter, to mann nærmer seg, en fra hver kant, og det blir Joo-Sung Kim som får æren av å være den første som sparker ned Maradona i VM i Mexico 1986.

4.27: Jorge Valdano demper en hard pasning på brystet, ballen daler gjennom lufta og lander ved Maradonas ben, han får en slags kontroll, men ballen spretter unna, flere spillere omgir ham, han får tak i ballen og farten opp, inn mot en ny klynge motstandere, han får et spark mot låret, med ballen et helt annet sted, og han blir liggende en stund, reiser seg, slår frisparket, det går i muren og tilbake, Maradona nikker ballen til Jorge Valdano som scorer, 1-0.

16.37: Maradona løper om kapp med Pyung-Seok Kim på venstre kant, begge jager ballen, sørkoreaneren snubler og skjønner at Diego er forbi, og drar ham enkelt med seg i fallet, gult kort, Maradona tar frisparket, det treffer hodet til Oscar Ruggeri, 2-0.

18.23: Maradona klippes ned midt på motstanderens halvdel, Sør-Koreas nummer 10 Chang-Sun Park er synderen, Maradona reiser seg og halter, de to kapteinene utveksler håndtrykk.

23.50: Ute på høyre kant, én mann blir driblet, men nummer to går inn med knottene først, og Maradona stuper i gresset.

38.15: Innkast på Argentinas banehalvdel, Maradona møter ballen med mann i ryggen, rekker å dempe ballen før han felles bakfra, og blir liggende.

42.35: Maradona er forbi, men får et dask i ansiktet og faller – nok et gult kort til Sør-Korea.

(Valdano setter inn 3-0, 46 minutter.)

52.36: Ballen er på midtbanen, Maradona prøver å få kontroll og klarer det, en farlig kontring er i emning, Sør-Korea aner faren og røsker Maradona ned, han faller, men reiser seg og sjangler videre, dommeren gir først fordel, men ombestemmer seg og blåser frispark.

54.28: Nytt frispark, nå fra rundt 30 meter, Maradona skyter, keeper bokser ut, ballen går i stor bue ut til Maradona som tar den imot med en mann i ryggen, som ikke gir seg, to-tre andre kommer til, sørkoreaneren bruker så mye hender at dommeren må blåse.

63.32: Lang ball framover, på høyde med sekstenmeteren til Sør-Korea men helt ute ved linja, Kyung-Hoon Park prøver desperat å klatre opp på ryggen til Maradona, som skjermer og skjermer og skjermer før det til slutt blir frispark.

(Chang-Sun Park reduserer, 1-3, og Argentina leder pulja. Bulgaria og Italia spilte 1-1 i første kamp.)

85.15: Maradona er låst allerede idet han mottar ballen på midtbanen, av to mann, og han får knapt nok beveget tærne, og så faller han og dommeren blåser.

Resultat: 3-1 (Valdano x 2, Ruggeri, Chang-Sun Park)

Frispark til Maradona: 11

Argentina – Italia

5. juni, Estadio Cuauhtémoc, Puebla, 32 000 tilskuere

9.21: Maradona omringes av italienere hver gang han er i nærheten av ballen, har bare vært ordentlig involvert én gang, og nå stemples han på ankelen omtrent på midtbanen.

21.41: Italia har tatt ledelsen, Maradonas frimerke Salvatore Bagni er aldri langt unna, men Diego skaffer seg sakte, men sikkert mer rom, som denne gangen, når han fører ballen over midtstreken, men blir dyttet i ryggen av Bagni, som er lagkamerat med Diego i Napoli, frisparket er billig, og kanskje har dommeren Claudio Gentiles ultravold fra 1982 bakhodet når han blåser.

(Omgangen blir gradvis mer aggressiv, Argentina viser at de ikke vil la 1982 gjenta seg, de er også i stand til å spille stygt om det trengs, midt i det hele løper Diego rundt og roer ned lagkameratene, rolig, dette går bra, og så triller Ricardo Giusti ballen til Valdano utenfor sekstenmeteren, han sender en lompe i høy bue inn i feltet, Maradona løper fra en midtstopper og skyter på halv volley og utligner, 34 minutter.)

46.02: Maradona klippes ned, fem meter utenfor Italias sekstenmeter.

60.34: Kampen er fortsatt småbrutal, og Maradona dribler seg forbi to italienere nede ved egen sekstenmeter, en av dem feller ham soleklart, kne mot lår, Diego har stor fart og kommentatoren på CBS sier: «Et nydelig stup av Maradona, den får han 9.6 for».

62.12: Maradona tar ballen fra en medspiller og fører kjapt oppover på Italias halvdel, dribler en, og er i ferd med å riste av seg Napoli-frimerket, inn fra venstre kommer Antonio Cabrini – og frispark.

71.01: Ballen er fri, en italiener og en argentiner løper mot den, men Maradona stopper opp, han ble holdt igjen i trøya, dommeren blåser.

82.12: 10 mot 10 ute på kanten, altså Bagni mot Maradona, brødrene fra Napoli, Maradona stryker forbi, Bagni slår ut med armen og hindrer Maradona ørlite grann, det blir frispark, og Bagni er rasende, han føler han straffes for det Gentile gjorde i 1982.

Resultat: 1-1 (Altobelli, Maradona)

Frispark til Maradona: 7

Argentina – Bulgaria

10. juni, Estadio Olímpico Universitario, Mexico by, 65 500 tilskuere

(Valdano scorer, 4 minutter.)

20.27: Maradona har en klegg på ryggen, midt på egen halvdel, Argentina har kontroll, ligger an til å vinne pulja og møte et lag som havnet på tredjeplass i sin pulje i åttendedelsfinalen, det kan bli Polen eller Ungarn, overkommelig motstand, og Maradona har rolig ballen i beina, skjermer den, og til slutt får kleggen nok og feller ham.

(Maradona lager frispark, 64 minutter)

(Maradona lager enda et frispark, 68 minutter)

70.02: Italia leder mot Sør-Korea, som dermed har tapt alle sine kamper, og det betyr at Bulgaria antakelig også går videre med dette resultatet, ingen trenger egentlig å gjøre noe, Argentina er det råeste laget, Maradona får ballen ute ved linja, han dribler Ayan Sadakov, som ikke gir seg, han følger etter Diego og sparker ham ned bakfra.

(Jorge Burruchaga scorer, 77 minutter.)

88.54: Hard dytt i ryggen på Maradona idet han mottar ballen ved midtsirkelen.

Resultat: 2-0 (Valdano, Burruchaga)

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent