Josimar

Rundingsbøyene

Det var solomålet mot England som befestet Diego Maradonas ry som verdens beste spiller. Josimar har tatt en prat med engelskmennene som ble driblet på Maradonas vei mot tidenes VM-mål.

Tekst: Håvard Melnæs

Diego Maradona mottok ballen ti meter inne på egen banehalvdel. Peter Beardsley og Peter Reid kom raskt opp i situasjonen, men med noen lekre dragninger kom Maradona seg unna de to engelskmennene. Så satte han på turboen.

Verken Terry Butcher, Terry Fenwick, Butcher igjen eller Peter Shilton hang med, og når 54 minutter var spilt av kvartfinalen mellom Argentina og England, ledet Argentina 2-0 etter to mål av Diego Armando Maradona.

Etter kampen sa Maradona at det første målet, en klar hands, var scoret av «Guds hånd». Det andre målet, Maradonas mesterstykke, er det beste målet og den største enkeltmannsprestasjonen i VM-historien.

«For god»

Midtbaneterrieren Peter Reid hadde muligheten til å ta ballen fra Maradona, men var egentlig aldri i nærheten. Hvordan husker han kampen fra 1986?

– Før matchen snakket vi mye om hvordan vi skulle stoppe Maradona. Han var i spektakulær form og vi visste at skulle vi få noe ut av kampen, måtte Maradona kontrolleres. Det gikk jo så som så, sier Reid til Josimar.

– Det første målet var juks, det var en klar hands. Men samtidig er dette ting som skjer på fotballbanen fra tid til annen, og man bare håper dommerne får det med seg. I dette tilfellet, skjedde det ikke, dessverre for oss.


– Hva kan du si om det andre målet?

– Det var en utrolig scoring av en utrolig spiller. Sett i ettertid var Maradona var på høyden av karrieren fra 1986 og de neste årene. Han var helt magisk i kampen etter, i semifinalen mot Belgia.

– Du hadde muligheten til å stoppe Maradonas soloraid?

– Ja, jeg ble vendt bort på midtbanen og trodde jeg skulle klare å sette inn en takling da han løp forbi Fenwick og Butcher, men han var for rask og hadde for god kontroll på ballen.

Peter Reid ser tilbake på kampen som ett av høydepunktene fra en lang og innholdsrik karriere, selv om det ble tap.

– Maradona er helt klart en av tidenes beste spillere. Da jeg debuterte spilte fremdeles George Best, og han var den beste spilleren jeg hadde møtt, helt til jeg spilte mot Maradona.

– Det var en del av spillerne som var bitre etter det første målet, som ikke har klart å legge dette bak seg. Men jeg klarer ikke å være forbannet. Diego Maradona i 1986 var en utrolig, utrolig spiller.

Helten fra tippekampene

Telefonen ringer. På displayet står det Peter Shilton. Den engelske keeperkjempen som voktet buret mot Argentina, som måtte kapitulere to ganger for Diego Maradona.

– Hei, jeg ser du har ringt meg noen ganger, hva kan jeg hjelpe deg med?

Stemmen tilhører en godt voksen mann. Barndomshelten fra tippekampene har rukket å bli 71 år. Svaret på Shiltons spørsmål er at Josimar gjerne vil ha noen ord i forbindelse en spesialutgave om Maradona.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent