Josimar

Ingen krise på Cuba

Da Diego Maradona var døden nær kom Fidel Castro til unnsetning.

Tekst: Lars Johnsen

Ett år etter dopingsaken under VM i USA gjorde Maradona comeback for favorittklubben Boca Juniors. Han gjorde også små forsøk som trener. Dette brakte mye hype, men lite suksess. Etter to sesonger spilte han sin siste kamp som profesjonell 25. oktober 1997, i en Superclásico mot Bocas evige rival River Plate. Boca vant 2-1, og i pausen ble Maradona byttet ut med den talentfulle unggutten Juan Román Riquelme. Dermed var karrieren over.

I januar 2000, i feriebyen Punta del Este i Uruguay, falt Maradona om. Han var sterkt overvektig, og ble innlagt på sykehus på grunn av hypertensjon og ujevn hjerterytme. Han hadde vært døden nær. Maradonas manager Guillermo Coppola forsikret omverden om at hendelsen ikke var relatert til narkotikabruk. Argentinas president og Maradonas venn, Carlos Menem, uttalte at det var et tilfelle av stress.

Politiet i Uruguay fortalte at analysene av Maradonas blod og urin avslørte overdreven bruk av kokain. Få dager etterpå var han på plass i Havana der han var på alkohol- og narkotikaavvenning og opptrening. Det var statslederen på Cuba, Maradonas gode venn Fidel Castro, som hadde kommet til unnsetning.

Biff og vin

Treningen besto i all hovedsak av arrangerte fotballkamper mot internasjonale pressefolk, der motstanderne fikk beskjed om å ikke takle den argentinske fotballguden.

Maradona, på tross av å være i elendig fysisk form, brukte blikket for spillet og ekstreme ferdigheter til å ydmyke det internasjonale pressekorpset.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent