Josimar

90+5: Carlton Chapman

13.04.1971-12.10.2020


Tekst: Marius Lien

Selv om India fortsatt regnes som upløyd mark i fotballverden, er spillet både populært og gammelt i verdens største demokrati. Derfor var det mange som sørget den 12. oktober 2020, da en trist nyhet nådde gata: Tidligere landslagskaptein Carlton Chapman hadde dødd av hjerteinfarkt, bare 49 år gammel.

Carlton ble født i Bangalore, i delstaten Karnataka i Sør-India i 1971. Etter å ha spilt for mindre klubber i hjembyen som barn og ungdom, ble han som 20-åring en del av Tata Football Academy. Dette er et av de største akademiene i landet, er eid av den multinasjonale Tata Group og har nettopp inngått et partnerskap med Atlético Madrid. Oppholdet bar frukter, to år senere gikk Chapman til East Bengal – en klubb som paradoksalt nok hører hjemme i Vest-Bengal, nærmere bestemt Kolkata. Chapman gjorde stor suksess i klubben, og huskes blant annet for et hat trick da Bengal slo irakiske Al-Zawra’a 6-2 i finalen i Cupvinnercupen i 1993. Det var imidlertid blikket og pasningene som var Chapmans sterkeste side. Han var en som kunne spille i klassisk playmakerrolle, og var en midtbanespiller alle toppspissene i India ønsket å ha noen meter bak seg. Eventuelt ute på høyre kant, der han også spilte, som ving. «Jeg husker da jeg scoret mitt første mål noensinne i et Kolkata Derby. Pasningen kom så klart fra Carlton-da, og jeg kan ikke engang begynne å fortelle om hvor viktig det øyeblikket var for meg», uttalte tidligere landslagsspiss Dipendu Biswas i anledning dødsfallet – og endelsen da indikerer at den som snakker omtaler en nær venn. Motstander i derbyet er forøvrig Mohun Bagan.

I 1995 gikk Chapman til nå nedlagte JCT Mills fra Hoshiarpur i Punjab. JCT Mills var et storlag, med giganter som IM Vijayan og Bhaichung Bhutia på laget. Chapman kunne notere seg for 14 trofeer i løpet av de tre sesongene han spilte der, blant annet serien og Durand-cupen, som er Asias eldste fotballturnering og selve «cupen» i India. Deretter gikk han videre til Kochin, før han avsluttet karrieren med nye år og nye titler hos East Bengal.

Landslagskarrieren varte fra 1991 til han la opp i 2001. Høydepunktet var da han som kaptein ledet India til seier i Sør Asia-mesterskapet i 1997. Carlton spilte også for flere «delstatslandslag» i turneringen Santosh Trophy: Karnataka, Punjab og Vest-Bengal. Da han ga seg som aktiv begynte han som trener, et yrke han fortsatte i helt fram til han døde, ved siden av ulike roller i fotballadministrasjon. Når Chapmans tidligere lagkamerater har blitt bedt om å uttale seg etter den altfor tidlige bortgangen, handler uttalelsene primært om to ting. Pasningene eller smilet.

«Han var som en yngre bror for meg, i praksis i familie. Han var en genuint hyggelig person, både på og utenfor banen. Noen ganger koker det ganske bra på banen, men jeg kan aldri huske at Carlton noen gang ble sint på noen», sa IM Vijayan, en av de største legendene i indisk fotball (ileague.org), som pleide å bo hjemme hos Chapman under landslagssamlinger, i perioder da de to spilte på ulike lag.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent