Josimar

En liten guide til sportsvasking

Har du en skitten business som trenger å vaskes ren? Josimar guider deg gjennom historien, og viser deg feiltrinn og suksesshistorier i de mange tvilsomme møtene mellom virksomheter og sportsarrangementer.

Tekst: Marius Lien

En kort guide til sportsvaskingens historie, fra Midtvesten til Baku.

OL i 1904

Hvor: St. Louis i USA

I vaskemaskinen: Utslettelsen av den nordamerikanske urbefolkningskulturen.

Vaskesjef: President Theodore Roosevelt.

Hva skjedde: OL ble arrangert samtidig med den såkalte verdensutstillingen, og en del av dette arrangementet var urfolk på utstilling – tilsvarende Kongo-landsbyen som kom til Oslo i 1914. OL-arrangørene hadde to såkalte «antropologidager» som en del av programmet, og her skulle ulike urfolksgrupper, primært nordamerikanske, konkurrere og inspiseres, for å se hvordan de responderte på ulike utfordringer.

Pluss: Arrangørene fikk vist at de til en viss grad fulgte med i datidens «naturvitenskapelige» forskning. USA klarte å så frøene til en ny tanketradisjon, der hovedpoenget var at landet egentlig alltid hadde ønsket urbefolkningen alt godt.

Minus: Nesten hele den nordamerikanske urbefolkningen var allerede utslettet, så det var vanskelig å få gehør for ideen.

Kuriosa: Tre fotballag deltok i mesterskapet. To av dem var klubblag fra St. Louis, det tredje et lag fra Canada.

VM i fotball 1934

Hvor: Italia.

I vaskemaskinen: Et fascistisk diktatur som i 12 år hadde drept politiske motstandere, overvåket innbyggerne, forfulgt minoriteter og senere skulle alliere seg med et av de verste regimene i verdenshistorien.

Vaskesjef: Il Duce Benito Mussolini.

Hva skjedde: Italia vant gull.

Pluss: Den fotballinteresserte Il Duce fikk bevist sin folkelighet, da han i forkant av Italias åpningskamp stilte seg i lang billettkø sammen med folket. Etterpå inntok han sin renskurte, avholdte stol i den avsondrete keiserboksen på stadion. Sverige var konkurrent under søkerrunden, men Mussolini hvisket FIFA i øret at alle eventuelle underskudd ville bli dekket av Italia. Der traff han det internasjonale fotballforbundet rett i hjertet, og saken var avgjort. Under mesterskapet var hele Italia tapetsert med brunsvart propaganda, så Mussolini kan ikke kritiseres for å la sjansen glippe, og radiokommentatorene fikk ordre om å iherdig proklamere at tribunene var fulle og stemningen enorm – selv når det var glissent og slapt, noe det ganske ofte var.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent