Josimar

Nigeria-svindelen

To av verdens største klubber, et kobbel av agenter, hemmeli- ge kontrakter, «kidnapping», trusler og rettslige etterspill. På de neste 56 sidene kan du lese vår gjennomgang av Mikel- saken

Tekst: Lars Johnsen Foto: Tarjei Sel, Digitalsport, NTB Scanpix

John Obi Mikel var et eksepsjonelt talent i tenårene. Europas storklubber siklet etter ham. To klubber ønsket å gå de ekstra skrittene for å sikre seg diamanten fra Nigeria: Chelsea og Manchester United.

Det var bare ett problem: Fifa har forbud mot internasjonale overganger for mindreårige. Å signere Mikel før fylte 18 år ville være brudd på Fifas regelverk og konsekvensene kunne bli sanksjoner fra det internasjonale forbundet.

Den eneste måten for en klubb å sikre seg et stortalent fra et annet kontinent var muntlige gentlemen’s agreements, eller skriftlige avtaler som aldri ville se, og enda mindre tåle, dagens lys. Via et nettverk av agenter og mellommenn måtte klubben plassere spilleren i en klubb i et forbund som ser gjennom fingrene på lovverket. I agentselskapet Sport Entertainment and Media Group (SEM) og Rune Hauges selskap Profile Sport, hadde Chelsea dette nettverket. I NFF fant de et velvillig forbund.

Mikel og tre andre nigerianske fotballspillere i tenårene, Emmanuel Sarki, Chinedu Ogbuke Obasi og Ezekiel Bala, landet på Gardermoen i august 2004. De skulle være elever ved Norges Toppidrettsgymnas og UDI godkjente deres oppholdstillatelse for «study purposes». Samtidig skulle de spille for NTG/Lyn.

Tross Fifa-forbud mot internasjonale overganger for mindreårige, innvilget NFF spilletillatelse for de fire ungguttene fra Nigeria.

Planen om å ha Mikel «på vent» i Norge sammen med tre landsmenn fungerte helt til Lyn-direktør Morgan Andersen ville det annerledes. Han skrev proffkontrakt med Mikel og solgte ham til Manchester United.

Dette er ikke den fullstendige historien om Mikel og de andre nigerianernes opphold i Norge. Det er for mange av aktørene som har alt å skjule. Men det du vil lese på de neste sidene vil gi et godt innblikk i historien til de fire fotballspillerne som plutselig en dag befant seg i et kaldt land langt mot nord, og hva som skjedde med dem.