Josimar

Ankomsten

Norges Toppidrettsgymnas ønsket å drive spillerutvikling av internasjonalt format. Det førte dem til et samarbeid med Rune Hauge. Og så kom fire nigerianere.

Tekst: Lars Johnsen Foto: Tarjei Sel, Digitalsport, NTB Scanpix

14. august 2004 satte Rolf-Magne Walstad minibussen til Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i gir med retning Gardermoen. Walstad var sportssjef i NTG, som hadde et tett samarbeid med Lyn. Denne dagen skulle han plukke opp fire gutter fra Nigeria, Chinedu Ogbuke Obasi (18), Ezekiel Bala (17), Emmanuel Sarki (17) og John Obi Mikel (17) som hadde ankommet med fly fra London.

Vi treffer Walstad på kontorene til Asker Fotball på Føyka, der han er daglig og sportslig leder. Han husker han hentet fire veldig spente karer på flyplassen.

– Edu var mer tenkende, han sa ikke så mye. Mikel var litt mer frempå. Ezekiel Bala var stille og beskjeden. Emmanuel Sarki var den snakkesalige, det var han som førte samtalen.

Han kjørte guttene til leiligheten der de skulle bo, i underetasjen til en prangende villa på Jar i Bærum, et par kilometer fra NTGs lokaler på Bekkestua.

– Et jævla flott hus. En svær, flott leilighet, sier Walstad.

I realiteten var han der for å hente John Obi Mikel – og tre andre.

OL i Athen hadde startet kvelden i forveien, og dominerte nyhetsbildet. Åtte dager senere skulle mediedekningen av atletene i Hellas få konkurranse om spalteplassen da Munch-museet ble ranet på høylys dag og nasjonalskattene Skrik og Madonna forsvant.

Det var ingen pågående journalister eller fotografer Walstad måtte rydde av veien da de fire nigerianske guttene kom ut av ankomsthallen på Oslo Lufthavn. Medieomtalen rundt de fire nigerianerne skulle senere ta seg kraftig opp – en medieomtale som ikke alltid var like presis eller sannhetssøkende.


Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent