Josimar

Oppgjøret

Emmanuel Sarki var den eneste av de fire som aldri fikk kamper for Lyn. Også han ble rundlurt av John Shittu.

Tekst: Lars Johnsen Foto: Tarjei Sel, Digitalsport, NTB Scanpix

Emmanuel Sarki bruker et ord for å beskrive virksomheten til John Shittu.

– Trafficking. Jeg har ikke noe bedre måte å si det på. Han tjener penger på utnyttelse av unge fotballspillere, mener «Manu».

Han hadde trengt en pålitelig voksenperson å rådføre seg med da han som tenåring plutselig ble interessant for europeiske klubber, en han virkelig kunne stole på. Men han hadde ikke det. John Shittu var det nærmeste han kom.

Sarkis far hadde sitt yrkesliv i det nigerianske militæret. Han hadde vært en ivrig fotballspiller og en intelligent mann, forteller Sarki over telefon fra Polen, der han i dag spiller for Huragan Waksmund, en landsbyklubb fra Waksmund helt sør i landet, langt nede i divisjonene, på lån fra nivå 5-klubben Odra Wodzisław Śląski. Han har slått seg ned i Polen, i hvert fall foreløpig, med polsk samboer og tre barn – to jenter på åtte og ni og en gutt på ett år.

Om faren hadde vært i live da Sarki som tenåring ble flyttet rundt i Afrika og Europa, tror han ikke at han hadde blitt bedratt, lurt og løyet for. Som voksen har han forstått at han ble akkurat det – i flere år. John Shittu utnytter de sårbare, sier han, og Sarki var blant dem.

Sarkis far, mor og eldste bror, som da var 19, omkom i en bilulykke da han var ni år. Det som hadde vært et stabilt familieliv finansiert av en grei offentlig lønn, ble over natten til en tilværelse for å overleve for fire barn i alderen to til 15 år.

Niåringen måtte jobbe.

– Jeg vasket biler og hus, tok oppvasken på restauranter. På byggeplasser kunne jeg få litt betalt av arbeiderne for å gjøre småjobber.

Som femåring hadde faren sørget for at han fikk plass på Pepsi Football Academy, Nigerias største med avdelinger i mange av landets delstater og storbyer. Men det kostet penger. Og nå som han og søsknene ikke lenger hadde en far og mor som forsørget dem, var akademiplass en uoppnåelig drøm.

Fotball ble i stedet en aktivitet på gata, på kveldstid etter en lang dag med strøjobber for å bidra til at søskenflokken hadde mat på bordet og tak over hodet. Han spilte for et lag kalt «Habibi Babes», drevet av en mann som het Habibi som var tydelig inspirert av Manchester Uniteds storlag på 1950- og 60-tallet under Matt Busby, «Busby Babes».

Emmanuel Sarki, nest eldst i en familie på fire der alle var under 16 år, som levde i strøket Rira Road preget av fattigdom, kriminalitet og narkotika, imponerte en mann ved navn Dr. Philip med ferdighetene sine på banen.

Dr. Philip var ansvarlig ved skolen Grays International.

– Han tilbød meg et stipend ved skolen. Jeg svarte at jeg ikke ville gå på skole, jeg måtte jobbe.

Dr. Philip forklarte at ved Grays International skulle han gå på skole og spille fotball.

– Da reagerte jeg litt annerledes!

Når han tenker tilbake, var egentlig fremtidsutsiktene hans på det tidspunktet svært mørke som foreldreløs 9-10-åring. Et liv i fattigdom eller kriminalitet ville ha vært sannsynlige scenarier.

Stipendet fra Grays reddet ham ut av det.

«Pre-contracts»

På samme måte som Edu, Mikel og Bala, ble Sarki en del av Nigerias U17-tropp. I Sør-Afrika røk han korsbåndet i en kamp. Han ble operert i den sørafrikanske hovedstaden Pretoria. Et halvt år etterpå, ved ankomst i Oslo, var han fortsatt under rehabilitering. Han er den eneste av de fire som kom til NTG som aldri spilte kamper for A-laget til Lyn. Han reiste til London for ytterligere rehabilitering og opptrening omtrent et halvt år inn i oppholdet i Norge – før «Mikel-saken» sprakk.

Før avreise til Norge husker Sarki at Chelsea inngikk «pre-contracts» med spillerne, tegnet av klubbens nye administrerende direktør Peter Kenyon, som kort tid i forveien hadde hatt samme rolle i Manchester United.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent