Josimar

Bala på Bryne

Ezekiel Bala forsto at han ble brukt som en brikke i spillet om Mikel, men har fortsatt et godt forhold til John Shittu. Han stiftet familie og er i dag bosatt på Jæren.

Tekst: Lars Johnsen Foto: Tarjei Sel, Digitalsport, NTB Scanpix

Først ringte telefonen. Det var Jack Karadas, Rune Hauges medarbeider i Profile Sport, mannen Chelsea gjennom agentselskapet SEM hadde betrodd ansvaret med å ta vare på de nigerianske guttene mens de var i Norge. Karadas ba Ezekiel Bala og Edu om å skru på TV-en. Deres tilværelse, uten at de kunne skjønne det der og da, hadde akkurat blitt snudd på hodet.

De skrudde på TV2 og kunne se at John Obi Mikel akkurat hadde skrevet under for Manchester United. Datoen var 29. april 2005.

Så sto Jack Karadas i døråpningen.

– Han ristet, han røykte, husker Bala.

Verken han eller Edu kunne opplyse Karadas om hvor Mikel var. Og Mikels mobil var avslått. Uten at de visste det, hadde Lyn flyttet ham til Holmenkollen Park hotell noen dager tidligere, der han lå på rom sammen med Lyns materialforvalter. John Shittu ringte fra Nigeria, men de kunne heller ikke hjelpe ham med informasjon om hvor Mikel oppholdt seg.

– Shittu bannet og svor.

Bala og Edu hadde heller ikke visst at Mikel skulle skrive under for Manchester United. De hadde trent sammen på Kringsjå på dagen, som vanlig, uten å ane noe. Mikel hadde blitt igjen, og de to hadde reist uten ham tilbake til leiligheten i villaen på Jar.

Det Bala ikke fortalte Jack Karadas, eller noen andre, var at Mikel, mellom treningsøkten og nyhetsinnslaget der Mikel ble presentert som ny Manchester United-spiller, hadde ringt ham og bedt om råd.

– Han ringte meg og fortalte at Manchester United hadde tilbudt ham en kontrakt, og ba meg ikke fortelle det til noen. Måten han fortalte det på ga meg en følelse av at «something was going on». Men jeg spurte om det var et godt tilbud. Han svarte at tilbudet var bra. «Kanskje du bør takke ja», sa jeg da.

Bærer ikke nag

Ezekiel Bala vokste opp i Jos, en by med under én million innbyggere sentralt i Nigeria, med foreldre, fire brødre og to søstre. Jos er også hjembyen til John Obi Mikel.

Hans eldre brødre spilte fotball, og som dem startet han med fotball på gata. Faren var en suksessfull forretningsmann, familien manglet ingenting, og faren betalte for fotballutstyr og plass på Pepsi Football Academy. Som tenåring spilte han for JC Raiders.

I motsetning til Chinedu Ogbuke Obasi, som kommer fra Enugu i sørøst, spilte Bala for JC Raiders. Etter gode treningskamper, skulle han signere for A-laget, men da U17-landslaget kalte ham inn, ble akkurat det satt på vent.

– Jeg kom ikke med i den endelige landslagstroppen, og reiste hjem for å trene med Raiders’ A-lag. Etter noen gode kamper ville landslaget kalle meg inn på nytt. Jeg sa nei. Jeg hadde likt dårlig måten de hadde behandlet meg. Men de ville svært gjerne ha meg med. Så jeg dro. Det endte med at jeg aldri spilte for JC Raiders’ førstelag.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent