Josimar

«Granskningen»

Uten aktiv bistand fra NFF eller UDI ville aldri de nigerianske ungguttene ha havnet i Norge. Til Fifa sa NFF de skulle granske de norske aktørene i Mikel-saken. Ble det gjort?

Tekst: Lars Johnsen Foto: Tarjei Sel, Digitalsport, NTB Scanpix

26. mars 2008 ble Morgan Andersen dømt av Oslo Tingrett for å ha forfalsket John Obi Mikels Lyn-kontrakt fra april 2005, samt for å ha anmeldt John Shittu på falskt grunnlag.

I dommen står det: «I retten har Rune Hauge forklart at han tilfeldig hadde kommet i kontakt med Mikel som ble betraktet som et stort fotballtalent.»

At Mikel var et eksepsjonelt talent er ubestridelig, det så alle som så ham i Lyn-drakt, og ikke minst i Chelsea-drakt. I en norsk domstol forklarte Rune Hauge at han tilfeldig hadde kommet over Mikel – og domstolen tok ham på ordet.

Da «Mikel-saken» ble en del av den daglige nyhetsdekningen fra våren 2005 og frem til rettssaken mot Morgan Andersen, i nyhetsartikler og faktabokser, ble setningen «Mikel ble oppdaget da han spilte U17-VM i 2003» gjentatt så ofte at det ble en vedtatt sannhet.

Denne sannheten ble en del av det juridiske bildet i «Mikel-saken». Da Mikel gikk til sivilt søksmål mot Andersen, skrev Mikels advokat Helge M. Svarva i stevningen av 25. november 2005 at Mikel og de andre «ble ’oppdaget’ av fotballagenten Jack Karadas i forbindelse med FIFA U-17 Verdensmesterskap i Finland i august 2003. Karadas arbeidet for Libero Limited og Profile Sport Limited.»

Det hadde ikke vært noe tilfeldig ved Hauges involvering i Mikel-saken, og spillet om Mikel hadde startet før U17-VM i 2003. Og han ble slett ikke oppdaget av Jack Karadas.

I de hundrevis av sidene som utgjør dokumentasjonen i denne saken, spriker partenes virkelighetsforståelse i alt fra det mest dagligdagse til det mest alvorlige.

Morgan Andersen ble anmeldt for dokumentfalsk av John Obi Mikel. Var det faktisk Mikel som ønsket å anmelde Lyn-lederen? Eller var det apparatet rundt ham, som hadde alt å vinne på at Mikels Lyn-kontrakt ble ugyldiggjort, som faktisk sto bak? Slik det var med Ezekiel Bala og Chinedu Ogbuke Obasis anmeldelse av Lyn til Fifa? Den var ingen av de to spillerne kjent med. Advokaten som førte saken for Bala og Edu har erkjent at John Shittu sto bak – selv visste spillerne ingenting.

Som motsvar til Mikels anmeldelse av ham, gikk Morgan Andersen til anmeldelse av John Shittu for å ha forfalsket en av de andre Mikel-kontraktene som var i omløp.

Både Mikels anmeldelse av Andersen og Andersens anmeldelse av Shittu ble droppet etter forliket der Chelsea, Lyn og Manchester United ble enige om å overføre Mikels spillerrettighet til Chelsea for store penger.

Økokrim valgte på eget initiativ å fortsette etterforskningen av Andersen. Verken John Shittu eller Mikel var til stede som vitner i Oslo Tingrett.

«Det er ikke Morgan Andersen som skulle sittet her, men John Shittu», uttalte Andersens forsvarer Cato Schiøtz på rettssakens første dag.

John Shittu ble avhørt som vitne over telefon. Shittus vitneavhør er en eneste lang rekke «jeg husker ikke» og «jeg henviser til det jeg tidligere har uttalt til Fifa». John Obi Mikel ble avhørt av Økokrim på Stamford Bridge. Han fastholdt at han hadde skrevet under to kontrakter med Lyn i september 2004 – én der faren hans hadde undertegnet som verge og én der John Shittu hadde undertegnet som verge. Han fastholdt at han ikke hadde signert noen ny kontrakt i april 2005.

Rekken av administrative feil

I dokumentbunken Josimar sitter på ligger det analyser fra skrifteksperter – analyser som både frikjenner Morgan Andersen, og dømmer John Shittu, og omvendt.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent