Josimar

90+5: Yoo Sang-chul

18.10.1971-07.06.2021

Tekst: Marius Lien

Sør-Korea deltok i sitt femte strake VM. Det startet med et brutalt spark mot Maradonas lår i 1986, og laget vant ikke en eneste kamp helt fram til de skulle arrangere mesterskapet selv. I 2002 – og resultatet ble et av de største eventyrene i VMs historie. Første kamp gikk mot Polen, og etter at laget tok ledelsen 1-0 bredsidet den sentrale midtbanespilleren Yoo Sang-chul inn 2-0 etter 53 minutter. Sang-chul ble kåret til «Man of the Match, og publikum var ekstatiske, men etter 1-1 mot USA trengte koreanerne seier mot Portugal for å sikre avansement. Et Portugal med Luis Figo og Rui Costa i spissen, som knuste Polen 4-0 i foregående kamp. Et perlemål av Park Ji-Sung gjorde susen, og hjemmelaget var videre. I de neste to kampene forsvant Italia og Spania – de europeiske klagene på dommernes avgjørelser nådde ekstreme høyder, men det var Sør-Korea og Yoo Sang-chul som nådde semifinalen. Der ble det tap for Tyskland, noe det også ble mot Tyrkia i bronsefinalen.

Yoo Sang-chul, med nummer 6 på ryggen, var midtbanespiller gjennom mesterskapet, og havnet på midtbanen på VMs «All Star Team» sammen med blant annet Rivaldo og Ronaldinho. Dette til tross for at han i bronsefinalen mot Tyrkia ble flyttet ned på backplass. Sang-chul var opprinnelig forsvarer, men var en så komplett spiller at han opererte både som midtbane og angriper gjennom sin 16 år (inkludert college fotball) lange karriere.

Sang-chul deltok også i VM i 1998, og scoret et mål da Sør-Korea spilte 1-1 mot Belgia, den gang som back og kaptein. Etter mesterskapet fikk han et tilbud fra Barcelona, men grunnet kontraktsrot og misforståelser rant overgangen ut i sanden. I stedet spilte han hele karrieren i Asia. Ni av sesongene ble tilbrakt i Bjørn Maars Johnsens klubb Ulsan Hyundai, i tre omganger, avbrutt av to opphold i japanske Yokahama Marions og ett i Kashiwa Reysol. Han fikk med seg tre seriemesterskap i hjemlandet og to i Japan, samt en toppscorertittel i Sør-Korea. Han var tre ganger på Årets Lag i den sørkoreanske K-League – en gang som forsvarer, en gang som midtbane og en gang som spiss. Og da denne ligaen i 2013 skulle sette opp tidenes ellever gjennom sin 30 år lange eksistens var Yoo Sang-chul et selvskrevent valg på midtbanen. Han la opp i 2006, og endte med 124 landskamper.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent