Josimar

Dalstrøket utafor

Valdres FK vil oppover i divisjonene. Det er tøft i Distriks-Norge. Jobbene er få og skoleplassene færre. For å løfte klubben trenger de hjelp fra utlandet.

Tekst: Lars Johnsen Foto: Christine Stokkebryn

– Nå får jeg dra ned og hente’n Sindre.

Oddvin Sørbøen, styreleder i Valdres FK siden årsmøtet i mars, reiser seg fra sofaen i klubbhuset og rusler i retning bilen for å svippe ned til Fagernes sentrum.

Sindre er Sindre Brekke Veltun, midtbanespiller i Valdres FK og bosatt i Oslo. Han dro med Valdresekspressen fra hovedstaden klokken 15. To og en halv time senere hadde ikke bussen kommet lenger enn Hønefoss. Trenerapparatet og styreleder ble holdt løpende oppdatert om fremdriften i utfartstrafikken oppover E16. Klokken som tikket ned mot avspark i kampen mot Faaberg i 4. divisjon Indre Østland gikk raskere enn trafikken. Heldigvis var kampstart flyttet fra 19:30 til 20:00 denne fredagskvelden – og det fordi G16-kampen mellom Fagernes og Søndre Land som skulle spilles før hadde blitt forskjøvet med en halvtime.

Det var likevel ingen som mistet fatningen av at en spillerne potensielt ville gå glipp av starten av kampen.

Hovedtrener Atle Johannessen, som med noen unntak har vært involvert på trenersiden i Valdres FK på et eller annet vis siden 2007, planlegger sine økter og kamper nøye. Gjennomføringen er det verre med.

– Jeg kan slå opp PCen og finne planene for hver økt, hver kamp og alle coachingnotatene mine siden 2016. Men ingenting etter koronapandemien traff vil ha vært gjennomført etter planen, sier han.

I breddefotballen er forfallene mange, og kommer gjerne i seneste laget.

Kvelden før Faaberg-kampen hadde ni mann dukket opp på trening. Egentlig var det 10 som hadde bekreftet deltakelse. Klokka 20:27 – tre minutter før treningen skulle starte – tikket det inn en tekstmelding fra en av spillerne på Johannessens telefon. «Tida har visst løpt fra meg.»

– Vi tar det som en utfordring. Jeg vet ikke om noen annet.

Én uke tidligere hadde laget hatt bortekamp mot Gran. Av en tropp på 23 spillere reiste de som følge av skader, sykdom og andre forfall til Hadeland med 13 mann. Og to av dem var keepere. Det ble tap 10-0. I første omgang hadde hjemmelaget hatt to målsjanser, og likevel gått til pause med ledelse 4-0, ifølge assistenttrener Philip Stensæter. Bare i breddefotballen er uttellingen to mål per målsjanse.

Treningsuka inn mot Faaberg-kampen fikk ikke akkurat drahjelp da en av spillerne på Gran testet positivt for korona etter kampen, og Valdres-spillerne måtte i karantene og testes.

Etter to kamper, 3-5 mot HamKam 2 og 0-10 mot Gran, var fokuset mot cupsemifinalisten fra 1985 denne fredagen å unngå tidlig baklengs. Kommunisert gjennom fraser som «holde strukturen›, «ta tak i kampen med én gang». Og denne gangen hadde de 17 mann på plass – inkludert den sent ankomne med bussen fra Oslo.

Frafall

Blåbærmyra stadion er vakkert omkranset av trekledde åser på en høyde ovenfor Fagernes sentrum, der sola dessverre går altfor tidlig ned bak åsene om på høsten og det raskt blir kaldt. Når Josimar besøker «Myra» har det gått to dager siden Norge møtte Nederland på Ullevaal. I etterkant av landskampen hadde landslagssjef Ståle Solbakken kritisert regjeringens koronarestriksjoner. Bare 7000 tilskuere hadde sluppet inn på nasjonalstadion, mens andre land har åpnet for fulle tribuner. Tidligere hjemmekamper i VM-kvalifiseringen måtte spilles i Spania. Solbakken mente også at håndteringen av både topp- og breddefotballen har vært lite tilfredsstillende.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent