Josimar

Leder 5/2021

En gang sikret Fifa-toppene gjenvalg og gjennomslag for sine forslag gjennom brune konvolutter stukket under dørsprekken på delegatenes luksushotellrom.  Nå holder det bare å love mer penger til slunkne forbundskasser.

Tekst: Redaksjonen

«Du trenger ikke være Einstein for å skjønne at to VM-sluttspill på fire år vil doble inntektene», uttalte Fifa-president Gianni Infantino på Fifa-kongressen i mai.

Samme kongress vedtok Fifa-styrets innstilling om å nedsette en komité som skulle vurdere muligheten for VM-sluttspill hvert andre år.

Norges Fotballforbund var blant de 166 – av totalt 211 – forbundene som stemte for forslaget.

Herrenes VM er Fifas melkeku. Mer penger til Fifa sentralt betyr mer penger ut til nasjonale forbund, de fleste av dem for små til å ha egen bærekraftig økonomi og for små til å ha landslag som kvalifiserer seg til VM. For små til å ha seriefotball av betydning.

En gang sikret Fifa-toppene gjenvalg og gjennomslag for sine forslag gjennom brune konvolutter stukket under dørsprekken på delegatenes luksushotellrom kvelden før viktige avstemninger. Det trengs ikke lenger. Nå holder det bare å love mer penger til slunkne forbundskasser.

Om det så koster 90 års VM-historie. Om det så betyr å kvele fotballens sjel.

VM er allerede utvidet til det håpløse formatet med 48 deltakere, som vil få sin debut i 2026 i USA, Canada og Mexico.

At forslaget egentlig stammer fra Infantinos nye allierte og venner i Saudi-Arabia, virker ikke som noen demper på begeistringen. Knefall for diktaturer er nesten Fifas bærende prinsipp. Autoritære regimer med én sterk leder er mye lettere for idrettsorganisasjonene å forholde seg til enn demokratier der folk kan uttrykke sine meninger.

Støtte for forslaget har ikke latt vente på seg. Arsène Wenger, som er leder for Fifas globale fotballutvikling, har blitt tildelt den tvilsomme æren av å være den som offisielt sto bak forslaget. Han har fått støtte av 80 andre fotballegender, som var samlet i Qatars hovedstad Doha i september.

Peter Schmeichel, Javier Mascherano, Lothar Matthäus, Roberto Carlos John Terry, den tidligere Lyn-keeperen Ali Al-Habsi og de andre ga sin fulle støtte til Wenger (det vil si Infantino og Saudi-Arabia).

Alle 80 er såkalte «FIFA Legends», håndplukket, kjøpt og betalt av Fifa.

Ikke overraskende har flere i samme gruppe omtalt det forestående 2022-VM i Qatar med de største superlativer.

Uefa og andre kontinentale fotballforbund, i tillegg til store ligaer og nasjoner, er motstandere av VM hvert andre år. Aktive spillere – som altså er «produktet» – er ikke spurt. Men den internasjonale spillerfagforeningen FIFPro er motstander. Belastningen på spillerne er stor nok som den er.

Ei heller har Fifa spurt fotballens andre store interessegruppe – supporterne. Eller jo, det har de på et vis. En spørreundersøkelse blant 23 000 fotballfans viste, ifølge Fifa, at 55 prosent ønsket å gå bort fra dagens format med VM hvert fjerde år. Så fansen støtter forslaget, mener Fifa

Dissekerer man tallene og ser på spørsmålsstillingen får vi en annen historie. Fifa spurte supporterne om de ønsker VM hvert år, hvert andre år, hvert tredje år eller hvert fjerde år. 11 prosent ønsket VM hvert år, 30 prosent hvert annet år og 14 prosent hvert tredje år. 45 prosent av de spurte vil beholde modellen vi har hatt siden 1930.

I god FIfa-ånd konkluderer de med at 55 prosent ønsker hyppigere VM-sluttspill og kommuniserer dette utad.

At NFF støttet forslaget om å utrede VM annen hvert år er ikke overraskende. Qatar-utvalget kom før sommeren med en rapport der en av konklusjonene var at NFF måtte tørre å stille krav til Fifa. Det er en rørende naiv tanke.

For i virkelighetens verdens er NFF en nikkedukke, som svarer ja på autopilot til alle Fifa-forslag. Uavhengig av hvilke konsekvenser det får for sporten de er satt til å forvalte.