Josimar

Mr Vittsjö

Han har aldri hatt en e-postadresse eller eid en pc. Han får lønnen utbetalt i kontanter og hjelp av storebroren til å betale regninger. Han er selverklært hypokonder som kaster opp av nervøsitet foran hver kamp. Møt Thomas Mårtensson som jakter på Champions League-deltakelse for den aller minste klubben på øverste nivå i Sverige.

Tekst: Herman Berg Foto: Henrik Eberlund, Anders Thall, Elin Ernerstedt, Herman Berg

«Få mennesker har vist en sådan styrke og svakhet, glede og sorg, håp og mismot, humor og rå realisme som han har gjort under året som vi, minst én gang i uken, har truffet hverandre for å prate om seire og tap på banen, men også om livet - alt det der som skjer utenfor det grønne gresset. Det er i hvert fall min oppfatning, at det er intet annet nålevende menneske som har hatt større betydning i den fantastiske historien om Vittsjö GIK i Damallsvenskan, enn akkurat Thomas.»

Det skriver forfatteren av fotballboken «Vi hänger med» i forordet. Gjennom en hel sesong fulgte Anders Thall, journalist og lokalpatriot, Vittsjös lag i Damallsvenskan.

I 2017 hadde kontrakten på øverste nivå blitt reddet i nest-siste serieomgang. Den newzealandske landslagsspilleren Hannah Wilkinson scoret seiersmålet på overtid mot allerede nedrykningsklare Örebro. I 2018 gjentok historien seg, i nok en slitsom sesong, hvor Thall fulgte laget uke for uke.

D-dagen

I garderoben foran nest-siste serierunde dro Thomas Mårtensson på seg en militæruniform og plasserte en beret på tvers av den blanke skallen. Han tok et magadrag før han startet å fortelle historien om krigsveteranen på fiskerestauranten Buhres i Kivik. Det er hjembyen til Mårtensson, der han er vokst opp, halvannen times kjøretur fra Vittsjö.

Den eldre mannen på godt over 90 hadde vervet seg som frivillig soldat for engelskmennene og debuterte på D-dagen, under landgangen i Normandie den 6. juni 1944. Der hadde kompaniet han anonføde, og den svenske soldaten, som var utdannet sykepleier, hadde sin fulle hyre med å forsøke å hjelpe de skadde. Mens kulene suste om ørene på ham, sprang sykepleieren frem og tilbake for å hjelpe de sårede medsoldatene. Han brydde seg ikke om det skarpe skytset fra de tyske stillingene.

– Jeg husker veldig godt den motivasjonstalen. Soldaten klarte seg uten å bli skadet. Thomas fikk låne lykkeamuletten hans, en mynt mannen hadde med seg hele krigen. Før matchen fikk vi alle se og ta på den, forteller spydspissen Clara Markstedt (32) til Josimar.

Det motiverte i hvert fall henne. Markstedt satte inn et hat trick i kampen mot Eskilstuna, og Vittsjö vant til slutt 4-0. De dro med seg godfølelsen inn i den siste og avgjørende seriekamp mot Hammarby. Vittsjö vant 3-0, holdt plassen i 2018-sesongen og sendte Hammarby ned én divisjon.

Trener Thomas Mårtensson røper aldri hva han skal prate om før kampene. Ifølge veteran og kaptein Sandra Adolfsson (34), som har vært i klubben i over ti år, kan motivasjonstalene hans rett og slett være magiske.

– Det er vanskelig å forklare, men han får alle til å tro på det vi gjør og får alle med på toget, sier Adolfsson til Josimar.

– Thomas er Vittsjö. Han får dem rundt seg til å kjenne seg delaktig, noe som er helt fantastisk.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent