Josimar

BHen

Brandi Chastain

Tekst: Christian Schlüter og Ole Harald Nordheim

Rose Bowl Arena 10. juli 1999. En ikonisk målfeiring ser dagens lys. På gresset står Brandi Chastain i knestående. Iført svart sports-bh, med drakta knyttet rundt håndleddet og armene halvveis til værs, lyser det pur glede og lettelse av ansiktet. Og det med god grunn, Chastain har med siste spark i kampen sørget for USAs andre VM-gull i fotball foran hele 90 185 tilskuere i Pasadena, California.

VM-finalen mellom USA og Kina står målløs etter 120 minutter. Straffespark må til for å skille lagene. At trener Tony DiCicco gir Brandi beskjed om å gjøre seg klar til å skyte straffe, var slettes ikke gitt. Knappe fire måneder i forveien møttes de samme lagene til finale i Algarve Cup, og Brandi tok straffespark. Det endte med bom. At hun, som er høyrebent, i tillegg får beskjed om å ta straffen med venstre!? Vel, riktignok har hun terpet mye for å bli like god med begge føttene, men å ta straffespark med feil fot, attpåtil i en VM-finale, det har hun aldri gjort. Når Brandi Chastain i ettertid har uttalt at hun heller ikke ante i hvilken rekkefølge hun skulle ta straffesparket, fordi hun ikke ville forstyrre forberedelsene for sine lagvenninner, er forhistorien omtrent like ikonisk som selve målfeiringen.

Rundt årtusenskiftet gikk det nærmest inflasjon i eksempler på mannlige spillere som kastet skjorta og i sin scoringsrus feiret i baris. At en kvinne gjorde det, attpåtil for første gang på en slik scene, falt mange tungt for brystet i puritanske USA. Ikke bare var det upassende, enkelte hevdet sågar at det hele minnet mer om striptease og at målfeiringen overskygget det viktigste – at USA vant gull. Brandi selv ble ytterligere beskyldt for å iscenesette sin egen målfeiring for å få kontrakt med et sports-bh-firma.

Men fremfor alt ble målfeiringen hyllet. Mange pekte på at Chastains målfeiring signaliserte et kraftig «YES, we can!» og at kvinnefotballen endelig fikk sin rettmessige oppmerksomhet. På mange måter kan man si at Brandi Chastains målfeiring – og det ikoniske bildet – ble et symbol og startskuddet for noe mere, noe større og viktigere. Oppslutningen av unge jenter som nå så til «soccer» eksploderte. Kvinnefotballen, både i USA og Europa, fikk en helt ny status og legitimitet i etterkant av mesterskapet, med blant annet økt medieinteresse, økt profesjonalisering, flere akademier og i Europa, en egen Uefa Champions League for kvinner (Uefa Women's League ble første gang arrangert i 2001/2002, og var forløperen til dagens Champions League).

Både Newsweek, Sport Illustrated og Time Magazine hadde bildet på sine forsider dagen etter triumfen, og New York Times har kåret bildet av en jublende Chastain for «det mest ikoniske bildet av en kvinnelig utøver noensinne». Over 20 år har gått, men Brandi Chastains målfeiring hylles fremdeles på YouTube, i ulike kommentarfelt og i sosiale medier. Av dagens spillere som har kopiert Chastains målfeiring, må Chloe Kelly og Sam Kerr nevnes. Førstnevnte dro av seg drakta etter å ha scoret Englands 2-1-mål i EM-finalen mot Tyskland i 2022.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent