Josimar

Til forsvar for spillets idé

Få mennesker har like stor påvirkning på hvordan fotballspillet utvikler seg som dommere. Foran årets Tippeliga-sesong spår dommersjefen at publikum kommer til å se en hardere linje overfor usportsligheter.

Tekst Erlend Vågane

«Fotball er ikke for ballerinaer», sa den hardtspillende Claudio Gentile etter at hans Italia slo Argentina 2-1 i gruppespillet i VM 1982. Forsvareren med det lite betegnende etternavnet tok de fleste tenkelige midler i bruk for å stoppe ballerinaen han siktet til, nemlig Diego Maradona. Mens den lille argentineren på kjent vis driblet rundt med de azurblå, svarte italieneren med å meie ham ned fra alle kanter. Gentile slapp likevel unna med det ene av Italias totalt to gule kort i den kampen. Argentina fikk tre, deriblant ett til Maradona selv – for protester.

Kampen viser tydelig hvor langt dommernes linje har flyttet seg de siste 30 årene, og samtidig hvor mye disse endringene har endret selve fotballspillet. I mesterskap etter mesterskap innføres det nye og strengere retningslinjer for hvordan dommerne skal slå ned på farefullt spill. Det er ikke bare om å gjøre å beskytte spillernes helse, men også dyrke frem vakkert angrepsspill og store individuelle prestasjoner.

Men hvilke nye retningslinjer har dommerne foran årets Tippeliga-sesong? Hvordan ønsker NFF at fotballen skal utvikles i 2016? Dommersjef Terje Hauge gir i en video på NFF TV en oversikt over sesongens fokusområder, og utdyper her overfor Josimars lesere.

Image of the game

Dommernes fokusområder for den enkelte sesong blir bestemt av UEFA. NFF tilpasser og konkretiserer disse nye satsingsområdene til en norsk kontekst. Når dommersjefen blir bedt om å si noe om dommergjerningens utvikling de seinere årene, peker han på to hovedlinjer som har blitt staket ut av UEFA: Dommerne skal beskytte spillerne, og de skal beskytte «the image of the game». Når det gjelder den første linjen, ser Hauge en positiv utvikling fra den gang Gentile og Maradona var i manesjen.

– Vi ser helt andre taklinger i dag enn tidligere, heldigvis, men det er fremdeles mye å jobbe med. Publikum kommer nok ikke til å merke så store endringer fra i fjor når det gjelder bedømming av taklinger, men vi arbeider med å bli enda flinkere på å identifisere situasjoner og å kategorisere hendelser likt. En uforsiktig takling skal gi frispark, en hensynsløs takling skal gi frispark og gult kort. Utsetter en motspilleren for fare, skal det gi rødt kort. Her prøver vi å bli både tydeligere og tøffere med bruk av kort, sier den tidligere FIFA-dommeren.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent