Josimar

Romantikeren

Han ble aldri profesjonell spiller og først trener i Serie A i en alder av 55 år. Historien om Maurizio Sarri er fortellingen om bankmannen som sa opp jobben, fulgte drømmen og ble Italias mest spennende trener.

Tekst James Horncastle

60-tallet var annerledes. En enklere tid, en tilværelse med færre krav og forventninger om oppmerksomhet enn i dag, der ungdommen drømmer om å bli berømt. Før var drømmer forbundet med leggetid, og når hodet til Amerigo Sarri traff puta, tok fantasien ham til Frankrike hvor han stod på startstreken i Tour de France.

Amerigo var en god syklist. Det var når veiene ble brattere og lufta tynnere at talentet hans virkelig kom fram. Han steg opp fra sykkelsetet, tråkket det han var god for, og med ett framstod fjellene som fartsdumper. Familiehjemmet ble snart dekorert med trofeer vunnet etter lange dager på sykkelsetet. Amerigo Sarri vant 37 løp som amatørrytter. Han kunne ha blitt proff.

En av datidens sykkelstjerner, Gastone Nencini, kjent som «løven fra Mugello», ville ha Amerigo på laget som hjalp ham inn til seier i Giro d’Italia i 1957 og Tour de France i 1960. Romantikeren i Amerigo hadde gladelig takket ja, men realisten i ham avslo tilbudet. Den beskjedne lønna han ble tilbudt som hjelperytter stod ikke i forhold til det han var forventet å ofre for Nencini. Det var en utakknemlig oppgave. Samtidig var han i ferd med å bli far. Tanken på at han ikke ville se sønnen ta sine første steg og la kona være alene med den nyfødte i flere måneder om gangen, skar ham i hjerteroten. Til slutt valgte han familien, på tross av Gastone Nencinis gjentatte forsøk på å få ham til å prioritere sykkelen. Og dermed forble syklingen bare en hobby. I stedet tok Amerigo seg jobb som kranfører og heiste murstein under byggingen av en fabrikk i bydelen Bagnoli i Napoli.

Røyken fra fabrikkpipene farget dette ellers pittoreske hjørnet av verden grå. Sønnen Maurizio ble født her. De bodde i Via Silio Italico, men i dag er sporene etter familien Sarri visket vekk. Huset er borte, og det er bare Pasquale, en lokal kjentmann, som husker dem. I alle fall later han som om han gjør det. Han peker over gata på motsatt side av Via Lucio Silla. I det huset bodde en gang den tidligere Napoli-treneren Giovanni Galeone. Galeone har vært som en far for for Max Allegri, som er trener i Juventus, laget som hele 2015/16-sesongen kjempet med Napoli om Serie A-tittelen.

Men Bagnoli skulle ikke bli hjemmet til familien Sarri lenge.

Mulighetene for arbeid var bedre i Toscana hvor fabrikkene ekspanderte. Da Maurizio var tre år, tok Amerigo med seg familien dit.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent