Josimar

Trosser FIFA og spillerorganisasjonene: NFF tillatertredjeparts-eierskap

I 2014 innførte FIFA totalforbud mot tredjeparters økonomiske eierskap i fotballspillere. Men i Norge foregår det ennå – med NFFs velsignelse.

Tekst Lars Johnsen

Tirsdag 1. august 2017 samlet et knippe Viking-investorer seg i lokalene til Nyland Byggeadministrasjon AS i Sandnes.

Viking lå på bunnen av eliteserietabellen. Klubben trengte sårt forsterkninger, men hadde ikke selv penger. Kretsen rundt Stavangers fotballstolthet besto da av organisasjoner og selskaper som Viking FK, Viking Fotball AS, Viking Stadion AS, Vikings Venner AS og Stiftelsen Viking FK.

I Sandnes denne dagen ble et nytt medlem i den kretsen født. Selskapet fikk navnet Støttespilleren for Viking AS.

Stiftelsesmøtet i Sandnes var en formalitet. 15 selskaper hadde allerede tegnet seg på aksjonærlisten, og flere av dem kan man finne igjen på aksjonærlisten til Viking Fotball AS. Noen av aksjonærene i det nye selskapet møtte ikke på stiftelsesmøtet, men ga sin tilslutning til stiftelsen gjennom skriftlig fullmakt.

Selskapets formål var ifølge stiftelsesdokumentet «å bidra til at Viking Fotball AS får anledning til å forsterke sin spillerstall».

Ifølge Josimars kilder i Stavanger, skjøt selskapet fem millioner kroner inn i Viking Fotball AS, midler som var øremerket spillerkjøp. Motytelsen fra Viking Fotball AS var at Støttespilleren for VIking AS skulle få 20 prosent av overskuddet av Vikings spillerlogistikk – de neste fem årene.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent