Josimar

Mer magi fra Hagi

Han var en klassisk tier som kunne gjøre alt med ballen. Nå vil Gheorghe Hagi vise at han også som trener er i ypperste verdensklasse.


Tekst Emanuel Rosu Oversatt av Lars Johnsen

Gheorghe Hagi er et av fotballverdenens virkelige store navn. Den tidligere midtbanemaestroen var glimrende under Romanias fantastiske VM-opptreden i 1994, som endte noen minutter unna en drømmesemifinale mot Brasil. Hagi, den nåværende eieren, sportsdirektøren og treneren i klubben han grunnla i sin egen hjemby, som blir 54 år 5. februar, har ikke sluttet å utrette mirakler. Med egne penger startet han et akademi og en fotballklubb for ni år siden. I 2017 vant klubben den rumenske ligaen og spilte kvalifisering til Champions League. Spillerstallen til Viitorul («Fremtiden») hadde en snittalder på 22 år, det laveste av alle seriemesterne i Europa i fjor. Men det er mer i vente, ifølge Hagi. Han er i gang med å løfte Romania fra tredjerangsstatus tilbake til toppen. Hagis scoringer for Romania, Real Madrid, Steaua, Barcelona og Galatasaray fikk folk bokstavelig talt opp av sofaen og ut på gaten for å feire.

På hvilken måte er treneren Hagi forskjellig fra stjernespilleren Hagi?

– Jeg er samme person. Hjernen min er den samme (han ler). Da jeg var spiller, var det som foregikk på banen avhengig av meg i større grad. Jeg fokuserte på mitt, jeg hadde ferdigheter og forsøkte å få mest mulig ut av hver kamp. Jeg var ambisiøs. Det er jeg fortsatt. Nå er jeg leder, jeg trenger å kjenne alle rundt meg veldig, veldig godt. Jeg må kunne forme spillerne. Jeg liker å oppnå store ting, jeg liker å vinne og liker å få dem rundt meg til å tro på det vi holder på med. Jeg har gått «all in», akkurat som jeg gjorde som spiller. Jobber du hardt, om du hengir deg, hvis du elsker det du driver med...la meg si det sånn: da er alt er mulig. Som spiller må du ha talent, intelligens og være i fysisk form. Som trener trenger du enda mer. Lederegenskaper er svært viktig.

Som en tidligere spiller som gjorde store ting på banen, smerter det deg å ikke kunne gjøre det samme fra sidelinjen?

– Nei. Jeg elsker jobben min. Jeg elsker fotball. Jeg angrer ikke på at jeg la opp som spiller, tiden var inne for å gjøre noe annet. Som spiller var jeg en ledertype, og en trener er også en leder. Ofte har du ansvar for mangemillionærer. Overalt i verden, i alle land, tjener fotballspillere mye penger. Du må finne måter å motivere dem på, å få dem til å fungere som et lag, å sette sammen et lag som følger din filosofi. På banen var jeg en individualist. Nå tenker jeg på hvordan jeg kan få mest mulig ut av laget mitt, hvordan de fungerer som gruppe. Å være spiller og å være trener er to helt forskjellige jobber, men i begge jobbene trengs en viss personlighet. Som manager må du legge mer tankevirksomhet i arbeidet.

Ville treneren Hagi hatt spilleren Hagi på laget?

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent