Josimar

Nå vil Neville redde verden

Neville Southall er Evertons mestvinnende spiller gjennom tidene, spilleren med flest kamper og holdt buret reint i 269 av 750 kamper. Han var kontroversiell på og utenfor banen da han var aktiv og er i dag i ferd med å bli en legende på Twitter. Josimar har besøkt den walisiske kjempen.

Tekst og foto Andreas Selliaas

De største forbildene i dette området er enten snookerspillere eller narkolangere, sier Neville Southall.

Vi sitter i en bil på kronglete veier i det sør-walisiske fylket Blaenau Gwent og Southall snur litt på den store kroppen sin når han snakker til meg i baksetet. Tredjemann i bilen, sjåføren Simon Spree, er en av Neville Southalls kolleger på ungdomsskolen Canolfan Yr Afon i byen Ebbw Vale. Klokken er åtte om morgenen og vi er på vei til å plukke opp skoleelever.

Jeg har lenge hatt et ønske om å møte Neville Southall og helst møte ham der han jobber. Han er en myteomspunnet fotballspiller og som livslang Everton-supporter er han en av mine absolutt største helter fra åttitallet. De siste par årene har han oppnådd en kultstatus utenfor fotballbanen, særlig på Twitter. Han gikk sine egne veier som fotballspiller. Og han går sine egne veier i dag og det er disse veiene jeg ønsker å gå opp sammen med ham.

Ifølge den gamle mannen som slapp meg inn på det vinterlukkede Ebbw Vale Guest House kvelden i forveien er Canolfan Yr Afon et nedlagt treningssenter som i dag er skole for utagerende unger. På skolen går det totalt cirka 30 elever. Jeg skal snart få erfare om hans beskrivelse av ungene der stemmer.

Det er andre gangen jeg møter Neville Southall på kort tid. Tre dager før var jeg og sønnen min Valdemar (16) invitert til The Racquet Club i Liverpool. Anledningen var lanseringen av bøkene Faith Of Our Families og The Red Journey som inneholder små historier fra spillere, trenere, klubbeiere, styremedlemmer og supportere om sitt forhold til sine respektive klubber Everton og Liverpool.

Neville Southall skulle være trekkplasteret for lanseringen av Faith Of Our Families, boken om Everton. Han har selv bidratt med mange anekdoter til denne boken.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent