Josimar

Australia på avveie

A-League er en suksess og med legenden Tim Cahill på laget har landslaget kvalifisert seg til sitt fjerde VM på rad. Det ulmer likevel under overflaten. Er Australia virkelig på vei til å bli en fotballnasjon, eller har man solgt sjelen i jakten på profitt og suksess?


Tekst Morten Glinvad Oversatt av Lars Johnsen

Hvis oppgaven til en landslagstrener var å speile sitt lands fotballkultur er Ange Postecoglou helt riktig mann til å stå nede ved sidelinjen i striregnet i Melbourne. Navnet alene forteller en historie. Han ble født i Hellas som Angelos i 1965. Fem år senere tok faren med hele familien på et skip med kurs for Australia og et håp om bedre liv på den andre siden av kloden. Et fotografi som siden har blitt kjent, viser en fem år gammel gutt i skjorte og slips og alvorstynget ansiktsuttrykk mens han holder et skilt med sitt immigrantnummer i hånden etter ankomsten til Melbourne.

Postecoglou-familien har aldri angret på at de reiste. De slo seg ned i Australia og Angelos ble etter hvert til «Ange», med engelsk uttale. Og Ange ble en av mange innvandrere som har preget fotballen i Australia – en idrett som sto i skyggen av andre ballsporter.

Med armbevegelser oppmuntrer Postecoglou sine spillere til å skru opp tempoet, de må beholde troen selv om laget har brent sjanse på sjanse.

Det er siste spilledag i den asiatiske kvalifiseringen. Stadion er full av gulgrønne skjerf og 26 000 mennesker på AAMI Park brøler forventningsfullt når hjemmelaget får corner mot Thailand.

«It’s just not happening», roper en tilskuer som sitter vel ti rader bak landslagssjefen, når laget for tredje gang i kampen setter en ball i stolpen.

Som niåring begynte Postecoglou å spille fotball i klubben South Melbourne Hellas, en klubb som i likhet med de fleste andre fotballklubber den gangen var sterkt knyttet til en innvandrergruppe. South Melbourne var grekernes klubb og var en av de viktigste klubbene i det som var et kaotisk fotball-landskap. Postecoglou ble A-lagsspiller og vant mesterskap. Som trener opplevde han like stor suksess. Gjennom hele sitt 52 år lange liv har Postecoglou vært involvert i de øyeblikkene som har definert fotballen i Australia.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent