Josimar

På Kims hjemmebane

Gode prestasjoner på idrettsbanen skal kaste glans over Nord-Korea. Det har Kim Jong-un bestemt. Vi ble med da Libanon skulle spille kvalifisering til Asia-mesterskapet i verdens mest lukkede land.

Tekst James Montague Oversatt av Runar Skrøvset

Gaten til flight JS152 med Air Koryo til Pyongyang befinner seg i det mest bortgjemte hjørnet av Beijing internasjonale lufthavn. Det er bare noen få ukentlige avganger til Nord-Korea, men i dag er flyet fullbooket og man kan ikke unngå å legge merke til det libanesiske fotballandslaget. Spillerne har på seg treningsjakker med «LEBANON» sydd på ryggen i store bokstaver. Stemningen i ventehallen er anspent, som om troppen på kanskje 30 spillere og støtteapparat venter nervøst på dårlige nyheter.

Det var et spesielt foruroligende tidspunkt å reise til Nord-Korea, trolig verdens mest isolerte og ukjente land, på. Siden Kim Jong-un kom til makten i 2011 har landet fått fortgang på atomvåpenprogrammet sitt. Noen dager tidligere avfyrte det nordkoreanske militæret en ICBM-missil over Japan, noe som tydet på at de nå var teknisk i stand til å ramme nordamerikansk territorium i tillegg til deres asiatiske allierte.

Men det var en fotballkamp som måtte spilles, en kvalifiseringskamp til Asiamesterskapet 2019. Det var Nord-Koreas første hjemmekamp på to år og den lenge utsatte første hjemmekampen til lagets norske trener Jørn Andersen. De skulle ha møtt Malaysia tidligere i 2017, men kampen ble utsatt på grunn av den diplomatiske krisen som oppstod da halvbroren til Nord-Koreas unge statsoverhode ble drept med nervegass i et absurd anslag på flyplassen i Kuala Lumpur.

I september hadde kampen ennå ikke blitt omberammet, så æren av å møte Andersen i hans hjemmedebut tilfalt Libanon, laget som nå satt i avgangshallen i Beijing og ventet spent.

– Alle der hjemme er bekymret, sier Omar Budiel med umiskjennelig engelsk aksent. Omar er en 23 år gammel spiss for Forest Green Rovers på nivå fire i engelsk fotball som håper å få sin landslagsdebut mot Nord-Korea. Spissen Soony Saad, som sitter like ved, vurderte å bli hjemme.

– Først lurte jeg på om jeg skulle si at jeg var skadet, sier han lett spøkefullt.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent