Josimar

Henning Jensen Født 17.8 1949 - død 4.12 2017: Fotballengelen fra Nørresundby

På 70-tallet var Henning Jensen stjerne i Borussia Mönchengladbach, Real Madrid og Ajax. I desember døde en av de beste fotballspillerne Danmark noen gang har fostret.

Tekst Frode Telseth

Den årvåkne seer av Champions League-kampen mellom Real Madrid og Borussia Dortmund 6. desember 2017 la sannsynligvis merke til at Real Madrid-spillerne var iført sørgebind og at det før kampen var ett minutts stillhet for en av deres tidligere «galácticos». En som i tre sesonger på slutten av 70-tallet spilte for de «kongelige», hvor to av sesongene endte med ligatitler. Også i klubbene Borussia Mönchengladbach, Ajax og AGF Aarhus ble det holdt markeringer til minne for det som var den første danske spiller i spansk fotball, den første dansken som vant seriemesterskap med klubber i Tyskland, Spania og Nederland og den spilleren som med stor sannsynlighet for evig og alltid vil være den som har spilt lavest i det danske seriesystemet når han debuterer for «landsholdet». 4. desember 2017 døde en av tidenes beste danske fotballspillere av kreft etter kort tids sykeleie. Dette er til minne om fotballspilleren – og personen – Henning Jensen, som av sin tidligere lagkamerat Vicente del Bosque fikk følgende skussmål: «Jeg var begeistret for Michael Laudrup, men Henning Jensen er den beste dansken vi har hatt i Real Madrid.»

Fotballengelen som fiksjon og realitet

I 1979 kom romanen Fodboldenglen av Hans-Jørgen Nielsen ut i Danmark. Boken var et tidsbilde av 1970-tallets Danmark og å vokse opp på «venstresiden» i tiåret før, med sosialdemokratiets og velferdssamfunnets inntreden, kulturrevolusjon, kvinnefrigjøring, og dermed også en stadig skjørere mannsrolle. I romanen fortelles denne samtidshistorien gjennom hovedpersonen Frands, som rives mellom oppvekstens jordiske arbeiderklasseliv og et intellektualisert akademikerliv i voksen alder, der han sliter med sitt universitetsspeciale, med den tidstypiske tittelen «Om sporten som led i arbejdskraftens reproduktionsbetingelser». Sentralt i romanen og i Frands sin indre kamp står fotballen og kameratskapet med Franke, fotballengelen, materialisert gjennom at et bilde av Franke, svevende i luften, er bortimot det eneste Frands har med seg til sitt nye bosted, etter skilsmissen fra sin kone og deres lille sønn.

Bildet eksisterer også i virkeligheten og fremvises på omslaget av romanens originalutgave. Bildet og situasjonen er i skrivende stund akkurat 45 år gammel, fra 3. januar 1973, knipset i øyeblikket på ikke ukjente Wembley i London. Anledningen er i bunn og grunn hva den er, nemlig historisk, da det ble arrangert en fotballkamp mellom de seks ordinære EEC-landene, Frankrike, Italia, Belgia, Nederland, Luxembourg og Vest-Tyskland og de tre nye europeiske unionsnasjonene, Storbritannia, Irland og Danmark. Lagoppstillingene var preget av anerkjente og profilerte europeiske fotballnavn. For de «gamle» nasjonene, eller «Common Market Six» som var det formelle navnet på laget, stilte blant andre Franz Beckenbauer, Berti Vogts og Gerd Müller fra Vest-Tyskland. Nederland mønstret med Willie Van Hanegam og Johan Neeskens og Frankrike med George Bereta, som hadde seks ligatitler og fire cupmesterskap med Sant Etienne fra 1967-1975. Målet for Common Market Six ble voktet av belgiske Christian Piot, som med sine 1,76 uten sokkelester ikke er den høyeste keeperen i historien, men tilhører det fåtall av målvakter som har scoret et landslagsmål i sin karriere.

De nye europeiske unionslandene, benevnt som «British Tree», hadde nordirske Pat Jennings mellom stengene, en annen keeper som har scoret mål – om enn ikke for sitt landslag, selv om han hadde hele 119 kamper å ta av til det formålet. Derimot scoret Jennings et noe bemerkelsesverdig mål for Tottenham i Charity Shield-kampen mot Manchester United i 1967. British Three stilte videre med blant andre Emlyn Hughes, Bobby Moore, Johnny Giles, Colin Bell, Peter Lorimer og Bobby Charlton. I tillegg til alle disse kjente, engelske toppklubbspillerne og Sir Alf Ramsey som manager for laget, befant det seg en 22 år gammel dansk Borussia Mönchengladbach-spiller i startelleveren, som mindre enn ett år tidligere hadde jobbet i skatteforvaltningen i Ålborg kommune og spilt amatørfotball på dansk fjerdenivå i sin barndomsklubb Nørresundby Boldklub. Henning Jensen var virkelighetens fotballengel.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent