Josimar

Premier League 2018-19 lag for lag

Tekst og analyse Marius Lippestad og Lars Johnsen

Fem serierunder før slutt annonserte Arsène Wenger at hans tid i Arsenal var omme. Arsenals mestvinnende manager fikk en trist sorti; klubben endte på en historisk dårlig 6. plass i Premier League, tapte ligacupfinalen mot Manchester City og røk ut i semifinalen mot Atlético Madrid i Europa League. På Emirates Stadium har pragmatiske Unai Emery nå tatt plass i sjefsstolen. Med ti titler på de siste fem årene er han den manageren som har vunnet mest i de største ligaene i Europa i denne perioden. Han har fått den vanskelige oppgaven med å løfte Arsenal tilbake til toppen av engelsk fotball igjen.

På samme tid som Wenger signerte sin nye toårskontrakt i 2017, begynte styreformann Ivan Gazidis jobben med å omstrukturere klubben. Arsenal begynte å bygge et lag utenfor banen som skulle stå klare den dagen Wenger gikk av og sørget for at kontinuiteten i klubben ble bevart. Gazidis hentet inn Raul Sanllehi som ny sportsdirektør, Svend Mislintat ble ansatt som sjef for rekruttering og advokat Huss Fahmy ble hentet fra sykkellaget Team Sky for å bidra med det juridiske i kontraktsforhandlinger og lignende.

Med alle disse signeringene eksisterer ikke lenger rollen som manager i Arsenal. Unai Emery er ansatt som «head coach». Det første han vil se når han kaster et blikk på fjorårets tabell er hvor mange poeng hans nye mannskap tapte på bortebane. 16 poeng på 19 bortekamper er naturligvis altfor lite for en klubb med Arsenals ambisjoner. Emery kan i så måte være en god match for Arsenal, han er svært opptatt av videoanalyse, han bygger lagene bakfra og krever disiplinerte spillere som kjenner sin oppgave. Alle disse tingene har Arsenal-fansen ropt, skreket og gått i protestmarsjer for å få innført i klubben.

Emery arver litt av en angrepsrekke fra Wenger. De to angriperne Pierre-Emerick Aubameyang og Alexandre Lacazette er to målmaskiner som kan produsere mål på løpende bånd. Om Emery får knekt Mesut Özil-koden vil Arsenal automatisk være blant ligaens mest fryktinngytende lag offensivt.

Likevel er det bakover Arsenals største problemer har ligget de siste årene. De tre unge midtstopperne Holding, Chambers og Mavraponos er muligens fremtidens menn, men foreløpig har ingen av dem vist seg som noen klare startkandidater når de har fått sjansen. Laurent Koscielny er ute med skade frem til jul, og Shkodran Mustafi har ikke vist seg som den tryggheten de høye herrer på Emirates Stadium trodde han var. Emery vil få en tøff oppgave i å få snørt sammen den defensive strukturen i Arsenal.

Klubben har hentet inn Sokratis Papastathopoulos fra Borussia Dortmund. Den greske bamsen er fabelaktig på sitt beste, men sliter samtidig med å holde et stabilt høyt nivå.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent