Josimar

Mannen i buret

Ja, han var direkte svak under sommerens VM. Men ingen er i tvil om at Manchester Uniteds viktigste spiller heter David de Gea.

Tekst James Horncastle Oversatt av Lars Johnsen

I katakombene under Kazan Arena forsøkte Fernando Hierro å dempe den spente atmosfæren som rådde blant de fremmøtte fra den spanske sportspressen. 36 timer før Spanias VM-åpning mot Portugal, som ble en seksmålsthriller og en klassiker i VM-historien, hadde Hierro vært sportsdirektør i det spanske fotballforbundet. Nå sto han der som landslagssjef.

Det var mer som skaper bekymring i rynkene til sportsjournalistene enn bare Hierros manglende erfaring som trener, som begrenser seg til å føre Real Oviedo til en plass midt på tabellen.

Sinnet var nesten til å ta på etter Real Madrids uforsvarlige handling og Julen Lopeteguis avgjørelse der han satte sin egen karriere foran landet sitt. Det førte til hans dramatiske avskjed, og til at sportsdirektør Hierro nå hadde fått rollen som leder for landslaget. Det viktigste samtaleemnet her i republikken Tatarstan var ikke Lopetegui-saken, men om Hierro fortsatt foretrakk David de Gea i mål. Akkurat som ryktene om at Lopetegui skulle få sparken ble møtt med uttrykk som ikke er hørt siden John McEnroe skjelte ut tennisdommere på 1980-tallet, ble rapportene om at De Geas plass i startsoppstillingen skulle være usikker møtt med måpende ansikter som ropte «kødder du?».

Men det var ingen vits. I Spanias siste oppvarmingskamp før VM mot Sveits, dyttet han et enkelt Stephan Lichtsteiner-skudd i beina på Ricardo Rodríguez som scoret. I VM-åpningen mot Portugal gjorde Manchester Uniteds sisteskanse en mye større blunder. Cristiano Ronaldos skjøt fra hjørnet av 16-meteren. De Geas posisjonering var helt feil og han slapp inn en ball han skal redde hundre av hundre ganger. Ifølge Diego Torres i den spanske avisen El País, måpet Spania-supporterne på plass i Sotsji i det «ballen vred seg som en torsk ut av fiskerens hånd».

Diego Costa utlignet for Spania med en blåkopi av målet han scoret for Chelsea mot Manchester City borte i Chelseas siste gullsesong. Etter De Geas tabbe lå Spania igjen under, før de snudde kampen og tok ledelsen etter Nacho sitt herlige treff. Men Portugal, landet som også går under navnet «Ronaldo», nektet å la seg slå. Hans hat-trick, og måten det ble fullendt på, med et spektakulært frispark i kampens siste minutt, ble VMs første «wow»-øyeblikk.

Den spanske pressen var fulle av lovord om Ronaldo og mindre imponert over De Gea. Men å sette ham ut av laget har aldri vært noe mer enn en ikke-debatt. Situasjonen for Spania er ikke den samme som for Brasil, der Alisson og Ederson er både like gamle og ansett som like gode. Du kan sette pengene på at dersom en av dem gjør en feil, vil ropene om at den andre skal ta plassen være hørbare. De Geas konkurrent er Pepe Reina, en veteran som kjenner plassen sin i troppen som motivator, en som skal holde lagmoralen oppe. Tredjekeeper er Kepa, en 23-åring fra Athletic Club med et navn som tilsier at hans skjebne er å være burvokter. Med tanke på erfaring, kan han ikke matche De Gea. Ikke ennå.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent