Josimar

Vinnerskallen Stefan

Vardø er et sted der ingen skulle tru at nokon framtidig Premier League-proff kunne bu. Via playoff-finale på Wembley har Stefan Johansen sparket seg gjennom snøfokk og ulende vind fra utposten helt nordøst til nettopp Premier League.


Tekst Lars Johnsen Foto Eivind Hauger

tefan Johansen er ikke spesielt overtroisk, han har ingen sære førkampsritualer han skal gjennom, han trenger ikke å kjøre samme vei til stadion eller ta på seg den venstre sokken først. Men det er en ting han må gjøre.

– Tro det eller ei, men det er bestemor jeg har spilt mest fotball med i oppveksten. I gangen hjemme hos henne, etter skolen, etter middag, før jeg skulle på trening. Jeg har skutt i stykker noen bilder i den gangen, sier Stefan Johansen til Josimar noen få dager etter å ha spilt opprykksfinale på Wembley mot Aston Villa.

Mens han forberedte seg til playoff-kampen på det engelske nasjonalstadion, kampen omtalt som «the world’s richest game» som sikrer minst to milliarder kroner i inntekter de neste tre årene for den vinnende klubben, gjorde han som han alltid gjør før kamp, den ene tingen han må før avspark. Han kommuniserte med bestemoren Ellen, bare kalt «Tulla», hjemme i Vardø.

– Før kamper sender hun meg en melding på messenger der det står «lykke til» og en tommel opp. Jeg svarer med «takk» og smilefjes. Jeg får høre det om jeg glemmer å svare, sier Stefan Johansen.

Midtbanespilleren gikk ut på Wembley-gresset og var sentral i oppbyggingen til Fulhams 1-0-scoring, hadde selv en sjanse til å øke til 2-0, men skjøt over, før han måtte ut med skade. Han hadde fått en smell i 1. omgang, men likevel greid å holde det gående et stykke ut i 2. omgang. Akkurat i det Fulham fikk Denis Odoi utvist, måtte han byttes ut. Beinet hadde stivnet til. Fulham, i sin første Wembley-opptreden siden FA-cupfinalen i 1975, måtte avslutte med ti mann, og med Stefan Johansen på benken.

– Det var tusen ganger verre å sitte der. De minuttene, det er de sakteste jeg har opplevd. Aston Villa presset på. Jeg var en nervøs mann på benken da, sier 27-åringen fra Vardø, et sted som ikke er tilrettelagt for å fostre Premier League-spillere, men da dommeren blåste for full tid var han blitt akkurat det: Premier League-spiller.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent