Josimar

– NFF tolkerregelverket feil

I 2014 forbød FIFA alle former for avtaler der investorer eier økonomiske rettigheter knyttet til spilleroverganger. NFF tillater likevel tredjepartseierskap. – Det er ikke greit at Norge går foran i forsøk på å omgå regelverket, mener Joachim Walltin, leder i spillernes fagforening (NISO).

Tekst Lars Johnsen

10 413 mennesker fant 12. august veien til Fredrikstad Stadion for å se Østfold-derbyet mot Moss i PostNord-ligaen avdeling 1.

FFK vant kampen mot Moss 3-0. Lagets siste scoring ble satt inn av Andreas Aalbu, som redebuterte for rødbuksene, tilbake i «Plankebyen» etter opphold i svenske Varberg og Ullensaker/Kisa i Obos-ligaen.

Halvannen uke før Moss-kampen skrev Fredriksstad Blad om FFKs nye investorgruppe, Fredrikstad Fotballinvest AS. Selskapet inngår ikke noen «dualmodell»-konstellasjon. Selskapet er det man i fotballen omtaler som en «tredjepart».

Målscorer Aalbu hadde blitt hentet til klubben ved hjelp av midlene som investorene stilte til rådighet. Det samme hadde Sakari Mattila. Den finske 29-åringen var tidligere Aalesund-kaptein, og kom til Østfold fra den danske Superliga-klubben Sønderjyske der han spilte en sesong etter et opphold i Fulham.

I tillegg ble investorenes innskudd brukt til å resignere flere av klubbens spillere.

For én million kroner har selskapet kjøpt økonomisk eierskap på 20 prosent av spillerstallen. Daglig leder i Fredrikstad Fotballklubb, Joacim Heier, forteller til Josimar at selskapet også forplikter seg til å stille opp med 20 prosent ved kostnadene ved spillerkjøp. Motytelsen er at investorene har krav på 20 prosent av inntektene fra spillerlogistikken.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent