Josimar

Professoren

Øyvind Garnes Loftheim

Jeg sitter i en myk stol utenfor en restaurant på Ullevaal Stadion. I stolen ved siden av sitter en hyggelig danske. En del kjenner nok navnet, men det er nok ikke mange som kjenner ansiktet, eller historien. Mannen ved siden av meg er fotballtrener, og utdannet fysiolog ved universitetet i København, der han er professor ved Institut for Idræt. Han har spilt over 350 kamper på øverste nivå i Danmark, og har spilt landskamper for Danmark både på aldersbestemte lag og seniorlandslaget. Dansken har rukket å bli 55 år, og er i Oslo for et seminar om fysisk trening i fotball. Flere Tippeligaklubber er blant de spesielt inviterte på dette fire dager lange seminaret.

Vi går noen år tilbake i tid, til tusenårsskiftet. Den italienske storklubben Juventus, fra Torino i Nord-Italia, har nettopp avskjediget Marcello Lippi. Agnelli-familien, som eier fotballklubben Juventus så vel som Fiat-konsernet, setter sin lit til den tidligere storspilleren Carlo Ancelotti, som i flere sesonger har imponert som hovedtrener for Parma. Den Coverciano-utdannede Ancelotti har styrt Parma til andreplass i 1996/97-sesongen, og femteplass i 1997/98 med spillere som Gianluigi Buffon og Fabio Cannavaro på laget. Nå står «Den gamle dame» for tur, med helt andre krav til profesjonalitet og resultater. En av dem som skal bidra med dette er mannen i stolen til høyre for meg, professor Jens Bangsbo.

Først Ancelotti, så Lippi

– Jeg kom til Juventus for å hjelpe Carlo Ancelotti. I begynnelsen var jeg der ikke så mye, men det ble mer etter hvert. Engasjementet ble utvidet, og jeg var der cirka seks dager hver måned. Ancelotti spurte meg også om jeg ville bli hans assistenttrener, forteller Bangsbo til Josimar.

For en storklubb som Juventus, var det viktig å få ut potensialet til det enkelte individ.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent