Josimar

Seier eller død!

Den første VM-finalen, i 1930, var en brutal duell mellom Uruguay og Argentina.


Tekst Thore Haugstad

Héctor Castro var en av få menn som har scoret i en VM-finale. Han var en av seks som scoret i den aller første. Og han var den eneste av dem som manglet en arm.

Da han var 13, mistet Castro høyre underarm i et uhell med en elektrisk sag. Men flaksen var på hans side før finalen i 1930. Spissrivalen Peregrino Anselmo var syk, så Castro fikk spille et av VM-historiens mest intense oppgjør. Stedet var Uruguay, hvor politikerne hadde tatt fri for dagen. Byen var Montevideo, hvor butikker og kaféer hadde stengt. Stadion var Estadio Centenario, hvor 80 000 hadde ladet opp til kampen i flere timer.

Selve sluttspillet hadde vært så ampert at FIFA nå satte i verk tiltak for å unngå trøbbel i finalen. Stadionets kapasitet var redusert. Spillerne hadde blitt ført til stadion av politimenn og soldater. Fans ble ransaket for våpen. Dommeren Jean Langenus var så redd for sin egen sikkerhet, at han hadde klargjort en båt for å rømme landet en time etter kampslutt.

Både Argentina og Uruguay hevdet at de var verdensmestere. Problemet var selvsagt at det ikke hadde funnes en turnering som kunne fastslå dette – før nå. Det nærmeste hadde vært OL. Der hadde fotball først vært ubetydelig, men innen 1920 var det høydepunktet. Den første gangen lag utenfor Europa ble med, var i 1924 i Paris.

Og det var der Uruguays og Argentinas bitre krig om verdenstittelen virkelig begynte.

Best uten bevis

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent