Josimar

Spanske vibber

For å styrke utviklingsarbeidet i klubben, ansatte LSK Toni Ordinas. Og spanjolen har planene klare for hva som skal til for å frem flere lokale talenter på Romerike.

Tekst Frode Telseth

Lillestrøm Sportsklubb – L S K – forbindes i mitt assosiasjonssenter med Tom Lund. Tommy var min første, og tredje siste, mannlige fotballhelt. Den andre, og nestsiste, var Eric Cantona, og den tredje, og siste, er selvfølgelig Lionel Messi. Det snedige her, som det meste annet ved livet (som en finner ut desto eldre man blir, eller ved å ha sett NRKs noe pussige serie, Jorden rundt på seks steg, basert på konseptet om «six degrees of separation», først lansert av den ungarske forfatteren Frigyes Karinthy i 1929), er at det selvsagt er langt færre enn seks steg mellom Tommy og Leo Messi. Og det selv om førstnevnte aldri akslet andre klubbtrøyer enn den gule til Lillestrøm, med unntak av en treningskamp for Skeid mot belgiske Koninklijke Racing Club Mechelen (med Odd Iversen og Harald Sunde på laget) i 1970, og sistnevnte forhåpentligvis aldri ikler seg en annen trøye enn den blaugrana til katalanerne.

Mangelen på en Gud

Onsdag 19. september 1973 får VG-journalist Reidar Martinsen en telefon fra Ajax, med følgende beskjed. «Vi er meget interessert i Tom Lund. Det haster. Han bør helst komme å forhandle allerede i morgen, kan du få formidlet en avtale med ham?»

Ajax, Europas beste lag, vinner av Serievinnercupen tre år på rad, med verdens beste spiller, Johan Cruijff, som både hjerne og hærfører for Rinus Michels totaalvoetball. Et uttrykk som først ble brukt om det hollandske landslaget fra VM i 1974, men kombinasjonen system med individuell kreativitet og disiplin med individuell frihet medførte det «totale», et uttrykk for tidsånden både i internasjonal fotball og på en rekke andre samfunnsområder i starten av 70-årene.

Med økende sekularisering vokste strukturalistiske og relasjonelle teoriforståelser frem. Mennesket var ikke lenger underdanig en overordnet «Gud». For å forstå noe, måtte man forstå relasjonene mellom ting, og ifølge Jonathan Wilson er det påfallende at de to fremste fotball-eksponentene for systemet som angrepskraft vokste frem i Nederland og Sovjetunionen (med Dynamo Kiev under ledelse av Valeriy Lobanovskyi), «arguably the two most secular societies in the world at the time».

Johan Cruijff, som ifølge den nederlandske journalisten Hubert Smeets, var den første spilleren som var klar over at han var en «artist» og den første spilleren som både hadde evne og var villig til å kollektivisere «the art of sports», fulgte etter sin tidligere trener, Rinus Michels, til FC Barcelona i 1973, med en overgangssum, som var nesten det dobbelte av tidligere overgangsrekord, pålydende 922 000 britiske pund i datidens verdi (ca. 10.2 millioner pund i dag). Til å fylle tomrommet ville Ajax hente en kanarifugl som spilte i Østland Nordre, norsk 3. divisjon. Tom Lund hadde spilt for A-laget til Lillestrøm siden han som 16-åring debuterte i obligatorisk kamp mot Moelven i første serierunde i 1967. Tommy hadde, før henvendelsen fra Ajax kom, allerede rukket å spille femten landskamper for Norge, etter å ha debutert med 3-1-seier mot Island i 1971, og det altså som spiller på norsk tredje nivå. 1973 ble Tom Lunds siste sesong i 3. divisjon. Det skyldtes ikke en overgang til den triple europeiske serievinneren, for den ble det aldri noe av, grunnet at klubben ikke ville gå med på Tommys krav om å signere for ett år. Ajax sto hardt på en to og et halvt års-kontrakt. Den sjansen kunne ikke Norges beste fotballspiller ta, i en alder av 23 år. Han måtte ha retrettmulighet, i tilfelle han eller familien ikke trivdes i Amsterdam.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent