Josimar

Forføreren

Reidar Kvammen er mannen som slo Hitler, ikke bare én, men to ganger.

Tekst Mimir Kristjansson

En morgen i 1944 kommer det kommandanten i konsentrasjonsleiren Stutthof for øre at det blant hans nye gjester skal finnes en stor fotballspiller. Leiren har nylig fått overført 270 norske politifolk fra Grini, og blant dem, får kommandanten fortalt, skal det være en som var med da Norge åtte år tidligere beseiret «Das grosse vaterland» i OL i Berlin.

Kommandanten kaller mannen til seg. Han ber om å få ta på beina hans, stryker sine hanskekledde hender opp og ned mannens legger, vil kjenne etter om det finnes noen forskjell mellom disse beina, som har slikt et gudbenådet lag med lærkula, og beina til en vanlig mann. Det er nesten ingen muskler på dem, kommandanten lar seg forbause over det. Men så er det kanskje likevel ikke så rart forholdene tatt i betraktning, fangen har ikke spilt fotball siden krigen brøt ut for fire år siden.

Oppildnet av å ha slik en fotballstorhet i sine rekker kaller den tyske kommandanten inn til kamp. En fotball blir skaffet til veie, eller i alle fall noe som lignet. 200 fanger blir utkommandert, 100 på hvert lag.

Resultatet er ukjent. Det eneste kampreferatet vi har lyder slik:

«En mer makaber fotballkamp er vel neppe blitt spilt. To hundre mer eller mindre muskelmenn ‘moret’ seg på kommando. Vi måtte late som om det interesserte oss å treffe denne lefsa som for anledningen ble kalt fotball.»

Mannen som skriver dette er fotballspilleren med de spinkle beina. Hans navn var Reidar Kvammen og han er den største fotballspilleren som noensinne har akslet den mørkeblå Viking-drakta i Stavanger. Kanskje er han den beste spilleren som noensinne har spilt med det norske flagget på brystet.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent