Josimar

Det var en gang

2018 ble en seiersrik sesong for to Trondheims-lag som slutter på -heim.

Ranheim var tippet nord og ned, men lå en stund på medaljeplass i Eliteserien. Strindheim vant også mange kamper og endte helt øverst på tabellen.

Men det var i 4. divisjon.

En gang var situasjonen omvendt. Ranheim var ingenting, mens Strindheim spilte i Eliteserien som byens nummer to bak Rosenborg.


Tekst Morten Haave

For det finnes flere klubber som har byttet trener midt i sesongen, og til og med klubber hvor treneren har sittet svakt før sesongstart. Flere klubber har opplevd at kassa var tom og lønnsutbetalinger ble et akutt problem. Flere klubber har mislyktes med signeringene, og flere har opplevd at da det først kom utenlandske spillere tok de seg en ferie på ubestemt tid. Flere klubber har vunnet færre enn 5 kamper i Eliteserien, og opplevd seg fortapt allerede etter vårsesongen. I Strindheim i 1995 skjedde alt dette på en gang.

På den annen side hadde Strindheim en del gode enkeltspillere. Flere av disse preget norsk fotball etter at det ble med bare én Strindheim-sesong i toppen. Mange trakk fram Kristian Sørli som det sikreste framtidskortet, han gikk videre til Rosenborg og Viking. Et annet ung talent var Joachim Walltin, dagens Niso-leder. Per Morten Haugen og Terje Høsøien dukket opp i Moss, Vidar Evensen ble speidet av Premier League-klubber mens Per Joar Hansen ble Rosenborg-trener og landslagsassistent.

Et overraskende opprykk

La det være sagt med en gang. Få i Strindheim hadde forberedt seg på en eliteseriesesong i 1995. Administrasjon, økonomi, bane- og treningsforhold var ikke på høyden. I laget var en bra stamme av spillere. Men få eller ingen trodde det skulle holde til noe annet enn 1. divisjon, hvor laget jo også befant seg.

Det var tatt grep for å få satt laget mer, blant annet for å være mindre avhengig av studenter. Juniorlaget hadde vært byens beste og spillerne begynte å nå a-lagsalder.

Joachim Walltin hadde for eksempel vært guttespiller i Kolstad, og i valget mellom juniorlagene til Strindheim og Rosenborg – da appellerte Strindheim mest.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent