Josimar

Baskernefra nord

De har OBOS-ligaens desidert laveste lønnsbudsjett og ren nordnorsk profil, men likevel lengst fartstid av alle lagene på dette nivået. I tillegg eier de en campingplass som gir gigantavkastning og landsdelens flotteste treningsanlegg. Velkommen til annerledesklubben TUIL.


Tekst Morten Kampevold

Dagens fotball styres ofte etter kortsiktige og ikke alltid sunne økonomiske prinsipper. Dette medfører få lokale innslag og en svekket identitet. Men det finnes unntak. Lengst unna statsmakta, med en ren nordnorsk profil, har TUIL mye til felles med baskiske Athletic Club de Bilbao. Vi fikk et innblikk i klubben med renest DNA i toppfotballen her til lands.

Hvorfor er TUIL baskerne fra nord?

For det første er tromsdalingene langt fra fotballmakta. Vi snakker om en avstand på 1738 kilometer fra Oslo eller 22 timer i bil. Og den nærmeste konkurrenten geografisk i 2019 er Ålesund. Det sier alt om beliggenheten.

Geografien spiller også inn i form av lange avstander i landsdelen. Det hender at man etter skoletid må sette seg i en bil og kjøre åtte timer tur-retur, for å få avviklet en kamp i Nord-Troms. Dette i grell kontrast til osloklubber, som kan ta trikken 15 minutter for å spille mot hverandre.

Når i tillegg været er ekstremt i norsk målestokk, byr det på utfordringer i hverdagen. Man må kunne improvisere, og ett eksempel er en TUIL-trening som skulle avvikles utendørs på Alfheim i vinter. To timer før treninga startet et kraftig snøfall, og det varte utover dagen og kvelden. Således hadde laget to alternativer. Avlyse eller finne på noe annet enn å spille fotball. Det endte med at treninga ble gjennomført, men at man måtte løpe intervaller istedenfor.

Dette innvirker igjen på nordlendingens mentalitet, som må sies å være sterk. De er ikke bortskjemte og det er slik deres hverdag er. Man må jobbe for tingene, og blir derfor mer hardfør sammenlignet med mange andre. Som assistenttrener Svenn Johansen sier:

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent