Josimar

Hardhausen Horneland

Tekst Frode Lia

Eirik Horneland har gått fra å være assistenttrener i Haugesund og landslagstrener på U-19 til toppen av norsk fotball på tre år. Mange vil også hevde til den mest krevende jobben i norsk fotball. For hvordan skal man utvikle et lag som har vunnet det meste i Norge de seneste årene? Hvordan blir man trener i Rosenborg etter kun tre år som Eliteserietrener? Svaret er todelt. Selv om klubben har vunnet det meste her hjemme har de ikke lykkes i Europa. Årsakssammenhengen er selvsagt kompleks, men en ting mange har pekt på er fraværet av fysisk kraft og intensitet i spillet. Omstillingen fra å trille ballen frem og tilbake og på kryss og tvers i Norge, til å måtte jage ballen i Europa ble muligens for stor. Vi så lite av fremoverrettet angrepsspill med samhandling og intensitet. Det logiske vil da være å hente inn en trener med fokus på nettopp fysikk, intensitet, samhandling og fremoverrettet fotball. Der krysser Eirik Horneland av på alle bokser.

– Hvilken person har betydd mest for at du har blitt den treneren du har blitt?

– Det må være min assistent Karl Oskar Emberland. Han var min trener i Vard Haugesund og gjorde meg nysgjerrig på treneryrket. Selv om vi er enig i mye med tanke på fotballfilosofi, så har vi også gode diskusjoner om mye.

– Hva er dere mest uenig om?

– Vet ikke om uenig er det riktige ordet. Men han har alltid vært mer opptatt av etablert angrepsspill, og jeg har vært mer opptatt av etablert forsvarsspill og kontringer. Så vi har nok litt ulike ståsteder når vi har en diskusjon.

– Og nå har dere kommet til en klubb som tradisjonelt har vært veldig opptatt av etablert angrepsspill…

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent