Josimar

Bundesligaen leker med ilden

Andreas Beddari Høyer

I ekstase fylles gressmatta på Esprit Arena i Düsseldorf. Fortuna har klart det ingen trodde de skulle få oppleve igjen – de har kjempet seg tilbake til Tysklands øverste nivå. Sandhausen og Erzgebirge Aue skal byttes ut med Bayern München, Borussia Dortmund og lokaloppgjør mot Bayer Leverkusen. Horder av rødkledde fans omfavner hverandre og tenner bengalske lys ute på banen. En fan river opp straffemerket i et håp om å sikre seg et minne for livet. Klubbens store helt, kaptein Andreas Lambertz som har fulgt Fortuna helt fra fjerde nivå i 2003, blir omkranset av flere hundre jublende hjemmesupportere. Det er uforglemmelige scener. Eller som TV-kommentatoren gjentar gang på gang, «helt ubegripelig!».

Det er nemlig et lite problem. Dommeren har enda ikke blåst av kampen. I det dommer Wolfgang Stark og brorparten av de 22 spillerne på banen sprinter mot garderoben, viser klokken 95.52. Det er enda over et minutt igjen av de syv tillagte minuttene.

Det tar sin tid, men til slutt klarer vaktene å rydde gressmatta. Og etter 20 minutters opphold kan kampen fortsette. Hertha Berlin har 90 sekunder på å score et mål. Det greier de ikke. Og igjen kan Fortuna-fansen ta seg ut på gressmatta til vill opprykksfeiring.

Mens hjemmelagets fans og spillere feirer, raser gjestene. For Herthas Levan Kobiasjvili renner det fullstendig over. Han langer ut et slag som treffer dommer Stark midt i planeten. Men i etterkant er det faktisk reaksjonene mot Fortuna-fansen som er sterkest. Skys ekspertkommentator Mehmet Scholl sier at han var redd for sitt eget liv. Det samme gjør Hertha Berlin-spillerne.

Raskt kaster også media seg på bølgen. Den svært profilerte talkshowverten Sandra Maischberger kaller tyske ultras for «fotballsupporternes Taliban», mens innenriksminister Hans-Peter Friedrich truer med at fansens «privilegier­» vil forsvinne dersom ikke vold og bluss forsvinner fra tyske fotballstadioner.

De fleste mener kampen må spilles om igjen, men det tyske fotballforbundet (DFB) er tydelig: det blir ingen omkamp. «Et fatalt signal», skriver avisa Die Welt. «Merkelig angstfylt», skriver Frankfurter Allgemeine. Samtidig kommer DFB og Deutsche Fußball Liga (DFL), som representerer de 36 Bundesliga-klubbene, med en felles uttalelse.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent