Josimar

Europas Største Fotballklubb

Martin Röshammar

Om man går fra sentrum i Vällingby, en forstad vest i Stockholm der tidligere statsminister Olof Palme en gang bodde i rekkehus, og videre i et par kilometer til hovedkvarteret til Brommapojkarna, Grimsta, har annenhver unge de rødsvarte klubbfargene. Det spilles fotball på de mange banene året rundt. Men ungdomsvirksomheten til Brommapojkarna blir også kritisert, ikke minst for topping av lagene og for veldig tidlige vervinger av spillere. Klubbdirektøren Ola Danhard mener at BP, som klubben kalles, er en breddeforening der det skal være så mange lag i hvert årskull som mulig, slik at alle får spille mye. Det at lagene har «ulike kvalitetsnivå» grunngir klubbdirektøren med at dem som vil trene mye skal ha muligheten til å gjøre det. I BP er det viktig at alle kan vokse. Man skal kunne vokse og bli bedre som fotballspillere og man skal bli bedre som menneske. Det gjelder også ledere, de må også få tid til å vokse med oppgavene og kjenne tillit, understreker Ola Danhard. Han nevner A-lagstreneren Roberth Björknesjö som tidligere trente juniorlaget til BP som et eksempel.

Ola Danhard har jobbet i BP siden 1969, og har vært klubbdirektør siden 1986. Kvelden før var det årsmøte i rommet vi møtes i. Med utsikt til kunstgressbanen, der A-laget trener og spiller hjemmekamper, konstaterer Ola Danhard på sitt litt andpustne vis at han har regnet ut at han jobber 84 timer i uka, 52 uker i året.

Jeg spør om hva Brommapojkarna er for ham, og han svarer at det er en stor fotballklubb med en stor ungdomsvirksomhet og et elitelag høyt oppe i seriesystemet. Jo, det er jeg med på, men jeg maser videre og vil at han skal forklare sjela til foreningen for meg.

– Sjela er alle ungdommene som holder på og alle lederne som bidrar med så mye tid til det her.

Tanken er at alle ledere i ungdomsarbeidet skal følge den såkalte BP-malen. I den kan man lese at «så mange barn og ungdommer som mulig skal tilbys å spille og utvikle seg gjennom fotballavdelingen i foreningen». Ungdommene skal også fostres til ansvarlige mennesker som respekterer regler og normer, både i fotballen og i samfunnet. Man skal skape klubbtilhørighet og få så mange spillere som mulig til å «delta så lenge som mulig».

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent