Josimar

Fremtidens fotball

Like konkurranseforhold i europeisk fotball er historie. Det gjør at mindre klubber i større grad parkerer bussen og at superklubbene ikke har noe annet valg enn å terpe på ballbesittelse.

Tekst: Jonathan Wilson Oversatt av Lars Johnsen

«Noe endret seg i fotballens verden og alle tilpasset seg. Vi må sørge for at vi også tilpasser oss», sa Jürgen Klopp i februar.

Dette er måten taktikk endrer seg i den moderne fotballen. Toppfotballen eksisterer i et globalt perspektiv. Vi lever ikke som på 1950-tallet der firebackslinjen kunne utvikles i Brasil eller catenaccio i Italia uten at utviklingen settes under lupen andre steder. Ingen nasjon kommer noen gang til å gjøre det Brasil gjorde i 1958-VM og møte opp med en 4-2-4-formasjon som ingen var kjent med, enda mindre forstå eller ha noen idé om hvordan forsvare seg mot.

Delvis er det fordi fotballen er en moden sport. De store evolusjonære hoppene er allerede gjennomført. Det som skjer nå er trinnvise endringer og, som Klopp påpekte, handler det om å tilpasse det som allerede eksisterer. Ett lag gjør noe, og motstanderen må ta grep for å stå imot.

Sitatet fra Klopp er hentet fra pressekonferansen etter 0-0-kampen mot Manchester United i februar. Setningen som kom før forklarer mer presist hva han snakket om: «Det var det samme mot Bayern da de kom for å forsvare seg med alt de hadde.»

Dette er starten på en bevegelse. Den har ikke vunnet frem overalt ennå – noe semifinalene i Champions League viste – men bevisene for at Klopp har rett er der. Jeg snakker først og fremst her om kamper mellom eliteklubbene. Kamper som involverer lag litt lavere på den økonomiske rangstigen kommer jeg til litt senere. I 2017/18 var kampene mellom Liverpool og Manchester City heseblesende thrillere. I kampene i fjorårssesongen var lagene mye mer forsiktige, spesielt i 0-0-kampen på Anfield i oktober. City forsøkte noe av det samme i Champions League-kvartfinalen borte mot Tottenham. Og vi har Bayerns prestasjon i 0-0-oppgjøret på Anfield, men også Paris Saint-Germains 2-0-seier på Old Trafford. Dette var kamper preget av forsiktighet og disiplin. Det er ikke et stort statistisk utvalg, og det er mulig trenden kan snus umiddelbart, men samtidig kan man ikke overse endringen i måten de største lagene fremstår på.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent